Aore ye una islla de la provincia de Sanma, nel archipiélagu de les Vanuatu, atópase frente a la ciudá de Luganvile, na cercana islla Espíritu Santu.

Aore
Situación
PaísBandera de Vanuatu Vanuatu
Provincia (es) Traducir Sanma (es) Traducir
Tipu islla
Asitiáu en Océanu Pacíficu
Coordenaes 15°35′S 167°10′E / 15.58°S 167.17°E / -15.58; 167.17
Aore alcuéntrase en Vanuatu
Aore
Aore
Aore (Vanuatu)
Datos
Altitú media 101 m
Superficie 58 km²
Fusu horariu UTC+11:00
Cambiar los datos en Wikidata
Carta naútica de Aore

Xeografía y población editar

Con una superficie de 58 km², tien un altor máximu de 122 m, el clima d' Aore ye tropical húmedu.[1][2][3] La población local d'antiguo falaba l'idioma aore, güei sumíu. Nel añu 2009 tenía una población de 556 habitantes.

Vanuatu ye un compendiu de costumes ya idiomes que camuden en cada islla del archipiélagu, la gran mayoría del país pertenez al grupu étnicu melanesiu.

Vanuatu tien trés idiomes oficiales: l'inglés, el francés y el bislama (un dialectu anglu-melanesiu), y nes distintes islles atópense alredor de 100 dialectos.[4]

En Vanuatu destaquen les sos tradiciones, y ye consideráu como xuno de los países más felices del mundu por cuenta de les peculiaridaes nel estilu de vida de la sos habitantes.

La so relixón principal ye el cristianismu, principalmente protestantes, anque tamién hai católicos y anglicanos, ente otros. Dellos habitantes de Vanuatu practiquen otros cultos tradicionales polinesios.

Caltenimientu global en Vanuatu editar

La so realidad ye que el pais sufre les inclemencies meteorolóxiques en forma de ciclones, la situación ye desesperada por la realidá del cambéu climáticu.

Nel futuru paez que tará dictáu por catástrofes cada vez más intenses y frecuentes, en Vanuatu basta con salir de casa pa ser testigu de la dura realidá nun mundu qu'esta camudando cada vez mas rápidu y mas pa dalgunes islles con dellos altores sobro el nivel del mar bien baxos, tando'l nivel del mar creciendo unos 11 centímetros per añu. [5][6]

Referencies editar

Enllaces esternos editar