Batalla de Guadalajara

La Batalla de Guadalajara (8 de marzu23 de marzu de 1937) foi un enfrentamientu na Guerra Civil Española desarrolláu alredor a la ciudá de Guadalajara nun intentu por entrar na capital d'España pol norte.

Batalla de Guadalajara
Parte de Guerra Civil Española
Fecha 8 marzu 1937 → 23 marzu 1937
Llugar Guadalaxara (España)
Coordenaes 40°36′N 3°12′W / 40.6°N 3.2°O / 40.6; -3.2
[editar datos en Wikidata]
Tanques italianos en Guadalajara (Archivos federales alemanes.)

Participaron l'Exércitu Popular Republicanu y el Corpo Truppe Volontarie italianu cola Agrupación de carros d'asaltu y coches blindaos, afitáu por otres unidaes del exércitu franquista, en concreto la División de Soria. Tou ello englobase dientro de les operaciones militares que distintos autores consideren comu la Batalla de Madrid.

La batalla entamó con una ofensiva italiana el 8 de marzu y finó l'11 de marzu, cuando les tropes de l'Exércitu Popular Republicanu retrocedieron ante l'empuxe de los italianos, perdiendo varies llocalidaes. Ente'l 12 y el 14 de marzu, les fuercies republicanes foron atacaes por unidades del exércitu franquista. La posterior contraofensiva republicana, que contaba con fuercies de les Brigaes Internacionales, tuvo llugar ente'l 15 y el 18 de marzu y siguió fasta'l día 23 de marzu.

Referencies editar

Enllaces esternos editar