La iniciativa popular, tamién conocida col nome d'iniciativa ciudadana refierse a la posibilidá de que un determináu númberu de persones presente una pitición, avalada poles sos robles, pa que se tome en consideración un asuntu públicu determináu de calter llegal..

Polo xeneral, les iniciatives llexislatives llévense énte'l parllamentu del estáu o territoriu, que garra'l determín d'almitila a trámite o non. Y ye esti parllamentu l'encargáu de da-y forma de lleis a la iniciativa, corrixendo, enmendando y finalmente aprobando'l testu unviáu polos ciudadanos..

El procedimientu ordinariu d'ellaboración y aprobación de les lleis, establecíu na Constitución española,"pa la iniciativa popular van ser ñecesaries 500.000 firmes acreditaes. Nestos casos la comisión promotora ha presentar a la Mesa'l Congresu la "proposición de llei". Esclúise d'esta iniciativa, respeutu de materiers con reserva de llei orgánica, tributaries o de calter internacional, prerrogativa de gracia y reforma constitucional."

Nel Principáu d'Asturies, requierse la presentación de 10.000 firmes acreditaes y esclúyense temes como la reforma l'estatutu y los de calter económicu.

Referencies editar

Enllaces esternos editar