Llingües del Daguestán

Les llingües del Daguestán son un grupu de llingües caucásiques norientales. Toes elles sacante seis fálense puramente en Daguestán, y les otres fálense nel Daguestán y Azerbaixán o namái nesti últimu país.

Llingües daguestaníes
Distribución xeográfica Cáucasu
Países  Rusia
Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán
Falantes ~1,65 millones (1989)[1]
Filiación xenética Caucásicu nororiental
Subdivisiones Avar-Andi
Tsézico
Lakk-Dargui
Lezgui
Ver tamién
Idioma - Families - Clasificación de llingües
[editar datos en Wikidata]

Llingües del grupu editar

Por orde alfabéticu son:

La mayoría de llingües daguestaníes nun cunten con un estándar lliterariu y atópense amenaciaes o acutaes al usu familiar o local.

Clasificación interna editar

Tradicionalmente considerárase que les llingües daguestán constituyíen una unidá filoxenética válida dientro de les llingües caucásiques nororientales, constituyendo la caña principal de dicha familia. Sicasí, la esistencia d'un proto-dagestaní emparentáu como llingua "hermana" del proto-nakh foi puesta en dulda por dellos autores.[2]

De fechu una recién ambiciosa reconstrucción del proto-caucásicu nororiental, considera que dicha llingua dixebrar en 8 cañes coordinaes,[3] ensin que sía paeza claro que 7 d'estes deriven d'una llingua distinta del proto-caucásicu nororiental pero de la mesma ancestral a les proto-llingües reconstruibles pa cada unu d'estos grupos. Esto ye, felicidá elucubración implicaría que nun sería correutu construyir un proto-dagestaní, de la mesma manera que dientro del indoeuropéu dalgunos autores refugaron la esistencia d'un proto-italocelta, a pesar de les numberoses coincidencies ente'l proto-celta y les llingües itáliques.

Acordies cola interpretación de que'l grupu dagestaní nun ye una unidá filoxenética válida, el grupu dagestaní en realidá sería una agrupación qu'inclúi les siguientes unidaes filoxenétiques válides:

  1. Avar
  2. Ándico
  3. Tsézico
  4. Dargwi
  5. Lak
  6. Lezguio
  7. Khinalug

Referencies editar

  1. H. van Berg, 2005, p. 150
  2. H. van Berg, 2005, páxs. 182-183
  3. Nikolayev & Starostin, 1994, A North Caucasian Etymological Dictionary, Moscú

Bibliografía editar