Rahmon Nabiyev (Tayiko: Раҳмон Набиев).[1] (* Schaiburchan, 5 d'ochobre de 1930 - Chudschand, 11 d'abril de 1993), foi un políticu tayiko, Primer Secretariu del Partíu Comunista de Taxiquistán y Presidente de Taxiquistán en dos oportunidad.

Rahmon Nabiyev
2. Presidente de Taxiquistán

2 avientu 1991 - 7 setiembre 1992
First Secretary of the Communist Party of Tajikistan (en) Traducir

1982 - 1985
Jabbor Rasulov - Qahhor Mahkamov
miembru del Sóviet Supremu de la Xunión Soviética

Vida
Nacimientu Distrito de Ghafurov (es) Traducir5 d'ochobre de 1930
Nacionalidá Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética
Bandera de Taxiquistán Taxiquistán
Muerte Khujand11 d'abril de 1993 (62 años)
Sepultura Khujand
Causa de la muerte infartu
Estudios
Estudios Tashkent Institute of Irrigation and Melioration (en) Traducir
Oficiu políticu
Premios
Creencies
Relixón islam
Sunismu
Partíu políticu Partíu Comunista de la Xunión Soviética
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía editar

Nabiyev socatró parcialmente la guerra civil, promoviendo'l nacionalismu rexonal. Nabiyev xubió al poder en 1982 como Primer Secretariu del Partíu Comunista de Taxiquistán. En 1985 foi derrocáu por un escándalu de corrupción. Dempués que los líderes de Taxiquistán declararen la independencia de la República de Taxiquistán en setiembre de 1991, Nabiyev orquestó el so camín de regresu al poder el 23 de setiembre, namái pa depués arrenunciar el 6 d'ochobre como resultáu de la presión exercida por él pa vacar el cargu mientres la campaña pa les eleiciones presidenciales.

Nabiyev ganó les eleiciones y el 2 d'avientu 1991 convertir nel primer presidente electu de Taxiquistán. Los discutinios relativos a les eleiciones dieron llugar a manifestaciones caleyeres de la oposición, que se conducieron a una guerra civil en mayu de 1992. Como la llucha intensificóse, les mesmes milicies progubernamentales de Nabiyev dieron un golpe d'Estáu en setiembre de 1992 Arrenunció al cargu dende la seguridá de la so provincia natal de Leninabad. N'avientu de 1992, l'ex apparatchik de la provincia Kulyab asitiaron al líder paramilitar Emomali Rahmon nel poder.

La causa de la muerte de Rahmon Nabiev nun ta claru. Oficialmente, morrió d'un ataque al corazón, pero n'otres versiones de la hestoria, pegóse un tiru, o foi asesináu.

Referencies editar

  1. El nome tamién apaez como Rakhmon Nabiev na bibliografía, como treslliteración de la forma rusa (Рахмон Набиевич) del so nome tayiko.

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar


Predecesor:
Qahhor Mahkamov
Akbarsho Iskandrov (interín)
 
Presidente de Taxiquistán

1991 - 1992
Socesor:
Akbarsho Iskandrov (interín)
Emomali Rahmon