Repartición d'África

El Repartu o repartición d'África, tamién denomáu la disputa por África o la carrera por África, foi la proliferación de los reclamos europeos sobre'l territoriu africanu mientres el periodu del Nuevu Imperialismu, ente la década de 1880 y l'empiezu de la Primer Guerra Mundial, qu'involucró principalmente a les naciones de Francia, Alemaña y el Reinu Xuníu, anque tamién participaron Italia, Portugal, Bélxica y España.

Mapa d'África de 1911 qu'amuesa los reclamos coloniales de cada país européu. Les posesiones britániques tán en mariellu; les franceses, de rosa claru; les italianes, de rosa xubíu; les alemanes, de verde; les portugueses, de moráu; les belgues, d'anaranxáu claru; les españoles, d'anaranxáu intensu; y los países independientes tán en color buxu.

Falar de la denomada "disputa por África" ye siguir un alderique de más d'un sieglu d'antigüedá. La segunda metá del sieglu XIX, nel añu 1877, vio la trensición del imperialismu informal" qu'exercía control al traviés de la influencia militar y de la dominación económica a aquél de dominiu direutu. Los intentos pa mediar la competencia imperial, talos como la Conferencia de Berlín (1884 - 1885) ente'l Reinu Xuníu, Francia y Alemaña nun pudieron establecer definitivamente los reclamos de caúna de les potencies arreyaes. Estes disputes sobre África tuvieron ente los principales factores qu'aniciaron la Primer Guerra Mundial.


Referencies editar

Enllaces esternos editar