Triple Alianza (1717)

Pa otres aliances y trataos del mesmu nome, vease Triple Alianza y Tratáu de L'Haya.

La Triple Alianza, apautada por aciu la firma del tratáu de L'Haya de 1717, robláu'l 4 de xineru de 1717 en L'Haya, foi la unión de les Provincies Xuníes de los Países Baxos, Francia y Gran Bretaña, nun intentu por obligar a España a cumplir les disposiciones del tratáu d'Utrecht de 1713.

Conteníos del alcuerdu editar

El 4 de xineru de 1717, l'abá Dubois y Pierre Antoine de Châteauneuf unviaos por Felipe II d'Orleans (rexente de Francia mientres la minoría d'edá del rei Luis XV), William Cadogan en representación de Jorge I de Gran Bretaña y los delegaos de los Estaos Xenerales de los Países Baxos, axuntaos na ciudá de L'Haya, roblaron l'alcuerdu, qu'incluyía como principales puntos los siguientes:[1]

  • Ratificación de los alcuerdos apautaos nos trataos d'Utrecht de 1713.
  • Francia espulsaría de la so residencia n'Avignon a Jacobo Estuardo, pretendiente a la corona inglesa.
  • Les Provincies Xuníes espulsaríen del so territoriu a los partidarios de Jacobo Estuardo, consideraos rebalbos contra Inglaterra.
  • Francia tendría de baltar la canal de Mardyke, construyíu tres l'esmantelamientu del puertu de Dunquerque apautáu nel tratáu d'Utrecht.
  • En casu de que dalgún de los países firmantes viera invadíu'l so territoriu por fuercies d'un país estranxeru o tuviera que faer frente a rebeliones internes, los otros dos socorreríen-y con ayuda militar. En tal casu, Francia ya Inglaterra apurriríen 8.000 soldaos d'infantería y 2.000 de caballería cada unu; les Provincies contribuyiríen con 4.000 infantes y 1.000 #caballeru. A requerimientu del país invadíu, estes tropes podríen ser reemplazaes por una fuercia naval equivalente. Esti puntu namái tendría validez nos territorios de los firmantes n'Europa.

Repercusiones editar

En 1718, cola adhesión del Sacru Imperiu Romanu Xermánicu por aciu la firma del tratáu de Londres, aportó na Cuádruple Alianza.

Referencies editar

  1. Texto del acuerdo (inglés).