Aeropuertu del Morava

L'Aeropuertu del Morava (en serbiu: Aerodrom Morava, cirílicu: Аеродром Mopaвa) enantes llamáu de Kraljevo Lađevci (Aerodrom Lađevci, Аеродром Лaђyвци) (IATA: KVOOACI: LYKV) y tamién conocíu como Obrva (lliteralmente: ceyes) ye un aeropuertu asitiáu nel conceyu de Kraljevo, en Serbia.

Aeropuertu del Morava /
Kraljevo-Lađevci
Aerodrom Morava / Аеродром Mopaвa
aeropuertu internacional
IATA: KVO • OACI: LYKV
Llocalización
PaísBandera de Serbia Serbia
Distritu Distrito de Raška (es) Traducir
Conceyu Grad Kraljevo (en) Traducir
Ciudad (es) Traducir Kraljevo
Asentamientu humanu Lađevci, Kraljevo (en) Traducir
Coordenaes 43°49′07″N 20°35′07″E / 43.8186°N 20.5853°E / 43.8186; 20.5853
Aeropuertu del Morava alcuéntrase en Serbia
Aeropuertu del Morava
Aeropuertu del Morava
Aeropuertu del Morava (Serbia)
Altitú 209 m
Xestión Fuerza Aérea y Defensa Aérea Serbia (es) Traducir
Aeropuertu
Ciudá a la que sirve Kraljevo
Cambiar los datos en Wikidata

En 2006 anuncióse qu'esti aeropuertu militar empezaría'l serviciu de tráficu aereu civil (el primer vuelu civil producir dende l'Aeropuertu de Belgráu-Nikola Tesla, operáu por Air Pink el 12 d'agostu de 2007 a les 10:00 a. m.).

Tres la moderna construcción de la terminal civil, l'aeropuertu foi estremáu en dos partes bien estremaes. La base aérea de la Fuercia Aérea de Serbia caltuvo'l nome de "Kraljevo-Lađevci", ente que la terminal civil recibió'l nome del ríu Morava, el más importante de la zona.

Ta asitiáu a unos 15 km del centru de la ciudá de Kraljevo, a 25 km de Čačak, a 32 km de Gornji Milanovac y 39 km de Kragujevac

Kraljevo gocia d'un allugamientu ideal. La ciudá ye bien industrial y dispón de delles fábriques. Toles empreses industriales de Kraljevo espresaron la so opinión de que la reconstrucción del aeropuertu pa vuelos de carga podría aforra-yos enforma dineru y tiempu. Amás, l'aeropuertu tamién s'atopa cerca de la famosa estación d'esquí de monte de Kopaonik.

Esti aeropuertu ye'l llar de la 98ª Base Aérea de la Fuercia Aérea Serbia.

Historia editar

Cuando se construyó, la base aérea de Lađevci foi utilizada como aeródromu de sofitu pal 98º Reximientu de cazabombarderos de la Fuercia Aérea Yugoslava (SFR), allugada na base aérea de Petrovac Skopski, en República de Macedonia. Dempués de la desintegración de Yugoslavia, tuvo muncha más actividá, cuando'l 98º Reximientu foi treslladáu de Petrovac a Kraljevo. De magar, cuntó con unidaes de la Fuercia Aérea Yugoslava (FR), siendo base del 98º Reximientu de caces.

Mientres el bombardéu de la OTAN sobre Yugoslavia de 1999, l'aeropuertu foi gravemente estropiáu.[1] A diferencia de la Base Aérea de Batajnica y la Base Aérea de Slatina, onde dellos MiG-21 fueron destruyíos, Lađevci namái sufrió les perdes de dos J-22 Orao en tola campaña, en gran midida gracies al ésitu de les midíes defensives y el ocultamiento de les aeronaves.[2]

Reconstrucción editar

La finalización de la construcción del so terminal, col fin de dar serviciu públicu y a vuelos de carga, taba prevista pa 2009, anque finalmente enllargóse hasta 2011.


Nueva torre de control editar

Na primer fase, empezada en xunu de 2006, construyóse la nueva torre de control (la orixinal foi destruyida en 1999 pola OTAN). La inversión taba presupuestada nunos 3,5 millones d'euros. Una vegada terminada, Lađevci pudo recibir pequeños aviones civiles. La segunda fase -l'ampliación de l'actual pista d'aterrizaxe- dexó la receición d'aviones de gran tamañu.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar