Bayburt (turcu: Bayburt; armeniu: Բաբերդ) ye una pequeña ciudá asitiada al nordeste de Turquía, capital de la homónima provincia de Bayburt. Alcontrar nuna rexón montascosa, a dambes veres del Yıldırım Çayı, un afluente del cursu altu del ríu Çoruh.

Bayburt
Alministración
PaísBandera de Turquía Turquía
Provincia provincia de Bayburt
Tipu d'entidá ciudá
Nome oficial Bayburt (tr)
Nome llocal Bayburt (tr)
Xeografía
Coordenaes 40°15′17″N 40°13′34″E / 40.25464°N 40.226°E / 40.25464; 40.226
Bayburt alcuéntrase en Turquía
Bayburt
Bayburt
Bayburt (Turquía)
Altitú 1555 m
Demografía
Población 40 565 hab. (2018)
Porcentaxe 100% de provincia de Bayburt
4.7515877441668E+18% de Turquía
Más información
Estaya horaria UTC+03:00
Llocalidaes hermaniaes Perth, Varna, Ali Sabieh y Mek'ele
bayburt.bel.tr
Cambiar los datos en Wikidata

Bayburt aportó a una ciudá importante de l'antigua Ruta de la Seda pola que pasaron Marco Polo y el viaxeru turcu Evliya Çelebi. Entá se caltienen restos d'un castiellu bizantín. Esisten distintes mezquites, baños turcos y llábanes d'interés na ciudá, según la ciudá soterraña de Catalcesme y la cascada de Sirakayalar.

Historia editar

Desconozse la fecha exacta de la fundación de Bayburt, anque se calcula que foi escontra'l 100 e.C. Sábese que foi conquistada pol Imperiu romanu y que, tres la división d'ésti, pasó a formar parte del Imperiu bizantín. Mientres esti periodu, Bayburt perteneció al estáu de Heldia, dependiente de Bizanciu y cuarta de los siete divisiones. Tamién se sabe que'l castiellu de Bayburt foi restauráu pol emperador Xustinianu I ya invadíu darréu polos árabes. Los turcos tomaron el control de la zona en 1054, anque nos 200 años posteriores foi ocupada por distintos imperios.

Castiellu editar

La hestoria del castiellu de Bayburt remontar al añu 2000 e.C. aproximao, anque se desconoz quién lo mandó construyir. Apocayá, el Ministeriu de Cultura de Turquía realizó obres de restauración nel castiellu.

Mezquites editar

Esisten distintes mezquites d'interés, ente les que destaca Ulu Camii, considerada una de les más importantes de la rexón. Foi construyida por Ghiyath ad-Din Mas'ud II, gobernador del Sultanatu de Rüm y restaurada en 1967. Otra mezquita importante ye la de Ferahşat Bey, construyida polos turcomanos de les Oveyes Blanques en 1507. Cola so única cúpula, tratar d'un bon exemplu de l'arquiteutura anatolia turca. Per otru llau, destaca la mezquita de Yakutiye, terminada en 1915 gracies a l'asociación de los habitantes de Bayburt. Ye unu de los meyores exemplos de los últimos edificios otomanos.

Bayburt anguaño editar

Naturaleza editar

Bayburt cunta con numberosos parques y espacios abiertos, como'l Gençlik Parkı (parque de los mozos), Şehit Nusret Bahçesi (xardinos del mártir Nusret) y Genç Osman Parkı. La ciudá tien 535.780 m² de viveros, onde se cultiven plantes pa los montes de Bayburt. Amás, esistes dos cueves, Çimağıl Mağaresı y Helva Köyü Buz Mağaresı, onde puede esfrutase de les interesantes formes naturales de la piedra.

Universidá editar

La Universidá Bayburt.

http://www.bayburt.edu.tr/AnaSayfaEn.aspx

Tresporte editar

La terminal d'autobuses, asitiada al sur de la ciudá, ye la principal conexón.

Deporte editar

La ciudá cunta con un club de fútbol, el Bayburtspor.


Referencies editar

Enllaces esternos editar