China del Nordeste

(Redirixío dende China del Nordés)

China del Nordeste (chinu tradicional: 中國東北, chinu simplificáu: 中国东北, pinyin: Zhōngguó Dōngběi), o Dongbei, ye una rexón xeográfica de China que toma, a nivel provincial, les provincies Heilongjiang, Jilin y Liaoning y estiéndese pol nordeste de China, dixebrada de Rusia polos ríos Amur, Argun y Ussuri, de Corea del Norte polos ríos Yalu y Tumen y de la rexón china de Mongolia Interior pol cordal del Gran Khingan. Tamién correspuende, históricamente, cola rexón conocida –fundamentalmente fuera de China– como «Manchuria». La rexón ta dixebrada del Alloñáu Oriente de Rusia al norte en gran parte polos ríos Amur, Argún y Ussuri, de Corea del Norte al sur pol ríu Yalu y el ríu Tumen, y de la rexón autónoma de Mongolia Interior, y al oeste pol Gran Khingan. El corazón de la rexón ye la llanura del nordeste de China.

China del Nordeste
Alministración
Tipu d'entidá Anexo:Regiones de China (es) Traducir
Nome llocal 中国东北 (zh)
Xeografía
Coordenaes 49°00′N 124°48′E / 49°N 124.8°E / 49; 124.8
Superficie 1243571 km²
Demografía
Población 107 400 000 hab.
Densidá 86,36 hab/km²
Cambiar los datos en Wikidata

Nel contestu del Plan de Revitalización del Área nordeste pol Conseyu d'Estáu de la República Popular China, cinco ciudaes a nivel de prefeutura del este de Mongolia Interior, a saber Xilin Gol, Chifeng, Tongliao, Hinggan y Hulunbuir, tamién se definen formalmente como rexones del Nordeste.[1] La rexón ye cuasi congruente con delles definiciones de «Manchuria» nel usu históricu estranxeru.

Otru términu pa l'área ye'l de Guangdong (关东 / 關東, Guāndōng), que significa «al este del pasu», en referencia al famosu Pasu Shanhai ente la provincia de Liaoning y la vecina provincia de Hebei (y tamién China del Norte) al oeste. Esti nome tamién foi utilizáu polos colonizadores xaponeses d'ocupación que se refieren al so territoriu arrendáu de Dalian dempués del Tratáu de Shimonoseki de 1895, como'l Kuantung Chou (関東州), que dio nome al ocupante Exércitu de Kwantung, que más tarde foi movilizáu pa establecer l'estáu títere de Manchukuo.

Divisiones alministratives editar

Provincies editar

Nome Chinu (S/Chinu tradicional) pinyin Abreviación Capital Chinu pinyin Llista de divisiones alministratives
Heilongjiang 黑龙江/黑龍江 Hēilóngjiāng 黑 hēi Harbin 哈尔滨/哈爾濱 Hā'ěrbīn Divisiones a nivel comarcal
Jilin 吉林 Jílín 吉 jí Changchun 长春/長春 Chángchūn Divisiones a nivel comarcal
Liaoning 辽宁/遼寧 Liáoníng 辽 liáo Shenyang 沈阳/瀋陽 Shěnyáng Divisiones a nivel comarcal

Referencies editar

Enllaces esternos editar