Abrir el menú principal

BiografíaEditar

Yera fía d'un banqueru francés que foi treslladáu a Estaos Xuníos en 1906, cuando la neña cuntaba con trés años. Apasionada poles obres de Broadway, l'adolescente Claudette empezó a estudiar Arte Dramáticu, y trabayaba nuna tienda de ropa pa pagar les clases.

En 1923, The Wild Wescotts foi la ópera prima nel teatru de Claudette, qu'a partir d'entós adoptó'l nome col que se fixo famosa cuatro años dempués, interpretando The Barker. Tamién en 1927, la moza empezó a collaborar nel cine, pero la so primer película, For the love of Mike foi un fracasu de taquilla y facer volver al teatru.

Cuando volvió al celuloide, en 1929, la so película The Lady Lies foi, otra manera, un enorme ésitu. L'añu anterior, 1928, contraxera matrimoniu col direutor Norman Foster.

Dempués de cinco años d'ésitos casi siguíos, Claudette Colbert yá yera una actriz reconocío y respetao nel mundu del cine, pero lo meyor taba entá por llegar. Cleopatra, una de les obres más recordaes de Cecil B. DeMille, en 1934, consagró a l'actriz; pocos meses dempués, It Happened One Night (Asocedió una nueche), comedia que protagonizó con Clark Gable, fadría que Claudette meter de llenu na historia del cine y que, amás, ganara un Óscar a la meyor actriz.

Un añu dempués, en 1935, divorcióse de Norman Foster, col qu'enxamás conviviera dende'l día del so matrimoniu, pa casase col doctor Joel Pressman. Yá na década de 1940, probó suerte na televisión y como direutora (Texas Lady, 1955). Siguió trabayando en cine y televisión hasta 1987, dedicándose por completu al teatru dende entós y hasta 1992.

El so segundu home finó d'un hepatocarcinoma en 1968.

Finó en Speightstown, Barbados, a los 92 años d'edá dempués de sufrir delles apoplexíes consecutives.

FilmografíaEditar

  • The Two Mrs. Grenvilles (1987) (TV)
  • Parrish (1961)
  • The Bells of St. Mary's (1959) (TV)
  • Blithe Spirit (1956) (TV)
  • Texas Lady (1955)
  • Si Versailles m'était cunté (1954)
  • Destinées (1954)
  • The Planter's Wife (1952)
  • Let's Make It Llegal (1951)
  • Thunder on the Hill (1951)
  • The Secret Fury (1950)
  • Three Came Home (1950)
  • Bride for Sale (1949)
  • Family Honeymoon (1949)
  • Sleep, My Love (1948)
  • The Egg and I (1947)
  • The Secret Heart (1946)
  • Without Reservations (1946)
  • Tomorrow Is Forever (1946)
  • Guest Wife (1945)
  • Practically Yours (1944)
  • Since You Went Away (1944)
  • So Proudly We Hail! (1943)
  • Nun Time for Love (1943)
  • The Palm Beach Story (1942)
  • Remember the Day (1941)
  • Skylark (1941)
  • Arise, My Love (1940)
  • Boom Town (1940)
  • Drums Along the Mohawk (1939)
  • It's a Wonderful World (1939)
  • Midnight (1939)
  • Zaza (1939)
  • Bluebeard's Eighth Wife (1938)
  • Tovarich (1937)
  • I Met Him in Paris (1937)
  • Maid of Salem (1937)
  • Under Two Flags (1936)
  • The Bride Comes Home (1935)
  • She Married Her Boss (1935)
  • Private Worlds (1935)
  • The Gilded Lily (1935)
  • Imitation of Life (1934)
  • Cleopatra (1934)
  • It Happened One Night (Asocedió una nueche) (1934)
  • Four Frightened People (1934)
  • Torch Singer (1933)
  • Three-Cornered Moon (1933)
  • I Cover the Waterfront (A la solombra de los muelles) (1933)
  • Tonight Is Ours (1933)
  • The Sign of the Cross (1932)
  • The Phantom President (1932)
  • Make M'a Star (1932) (cameo)
  • The Man from Yesterday (1932)
  • Misleading Lady (1932)
  • The Wiser Sex (1932)
  • His Woman (1931)
  • Secrets of a Secretary (1931)
  • The Smiling Lieutenant (1931)
  • Honor Among Lovers (1931)
  • Énigmatique Monsieur Parkes, L' (1930)
  • Manslaughter (1930)
  • The Big Pond (Grande mare, La) (1930)
  • Young Man of Manhattan (1930)
  • The Lady Lies (1929)
  • The Hole in the Wall (1929)
  • For the Love of Mike (1927)
 
Claudette Colbert en A la solombra de los muelles, 1933.
 
Claudette Colbert en It's a Wonderful World, 1939.
 
Claudette Colbert en The Secret Heart, 1946.

CitesEditar

  • "La mayor parte de nós nun sabemos qué ye la felicidá hasta qu'ésta se foi".
  • "Actuar ye daqué para lo que naces. Tener o nun lo tienes".
  • "Los homes nun se vuelven más llistos al maurecer. Solamente cáise-yos el pelo".

ReferenciesEditar

LlibrosEditar

  • Claudette Colbert: An Illustrated Biography, Lawrence J Quirk, Random House Value Publishing 1985.
  • Claudette Colbert (A Pyramid illustrated history of the movies), William K Everson, Pyramid Publications 1976.

Enllaces esternosEditar