Abrir el menú principal

David Owen Russell (Nueva York, 20 d'agostu de 1958) ye un direutor, guionista y productor estauxunidense de cine y televisión. Candidatu a los premiu Óscar y Globu d'Oru. Dirixó películes como Tres rey (1999), I Heart Huckabees (2004) y The Fighter (2010). En delles ocasiones tuvo problemes, mientres los rodaxes, colos actores implicaos nos sos proyeutos cinematográficos.[1]

David O. Russell
David O Russell 2011 Shankbone.JPG
Vida
Nacimientu

Manhattan20  d'agostu de 1958

(61 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia Santa Mónica
Familia
Casáu/ada con Janet Grillo  (1992 -  2007)
Fíos/es
Estudios
Estudios Amherst College Traducir
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu productor de cine, direutor de cine, guionista y escritor
Nominaciones
Creencies
Relixón ateísmu
IMDb nm0751102
davidorussell.com/
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

David Owen Russell nació'l 20 d'agostu de 1958 na ciudá de Nueva York (Estaos Xuníos). El so padre yera xudíu y la so madre yera italiana.[2] Allegó mientres la so adolescencia al Mamaroneck High School en Nueva York. Graduar nel Amherst College en 1991 en ciencies polítiques y inglés. Formó parte del xuráu del Festival de Cine de Sundance en 2003. Contraxo matrimoniu cola productora Janet Grillu en 1992, cola que tien un fíu, finalmente divorciáronse en 2007.[3]

CarreraEditar

El so debú nel cine producir col curtiumetraxe Bingu Inferno: A Parody on American Obsessions (1987), anque la so primer película d'ésitu (y el so primer llargumetraxe) foi Spanking the Monkey, de 1994. Darréu llegaría la comedia Flirting with Disaster (1996) que tamién escribió y que tuvo protagonizada por Ben Stiller y Téa Leoni. En 1999 trabayó con George Clooney y Mark Wahlberg en Tres rey, siendo nuevamente escrita por él mesmu y anguaño la so película meyor valorada pola prensa especializada.[4] El so siguiente trabayu va ser I Heart Huckabees (2004) na que cuntó de nuevu con Mark Wahlberg y onde tamién apaecíen otros actores conocíos como Dustin Hoffman, Naomi Watts o Jude Law. Esti llargumetraxe foi'l que dio a conocer na gran pantalla al agora conocíu actor risible Jonah Hill. Esi mesmu añu produció la cinta protagonizada por Will Ferrell Anchorman: The Legend of Ron Burgundy. Volvió coincidir con Wahlberg nel drama The Fighter (2010), pola que foi candidatu al Óscar al meyor direutor[5] y al Globu d'Oru al meyor direutor[6] y convirtiéndose nel so filme más taquilleru hasta la fecha como direutor.[7] Amás de Wahlberg, con quien fadría la so tercera y última collaboración hasta la fecha, la cinta protagonizar Christian Bale(gandor del Óscar al meyor actor de repartu gracies a la so actuación) y Amy Adams. En 2012 estrenó Silver Linings Playbook collechando grandes ésitos. Tuvo bona acoyida per parte del públicu, de la crítica y de l'Academia, qu'otorgó a Jennifer Lawrence el Óscar a la meyor actriz. El 13 d'avientu de 2013 estrénase American Hustle onde cuenta colos protagonistes de los sos dos anteriores películes: Christian Bale y Amy Adams (The Figther), Jennifer Lawrence y Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), amás de Jeremy Renner. El so próximu proyeutu ye la comedia Nailed (2015), de nuevu escrita por él, na que cunta na repartida con Jake Gyllenhaal y Jessica Biel.

FilmografíaEditar

Añu Títulu Rol Notes
Direutor Guionista Productor
1987 Bingu Inferno: A Parody on American Obsessions         Non
1990 Hairway to the Stars   
1994 Spanking the Monkey         Non
1996 Flirting with Disaster      
1999 Tres rey      
2002 The Slaughter Rule   Non
2004 Anchorman: The Legend of Ron Burgundy   Non
I Heart Huckabees         Non
Soldiers Pay      Non Tamién trabayó como operador de cámara
Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie   Non
2009 Outer Space Astronauts    Cinco episodio: «Undies», «Diplomatic Hat», «Of Cannibals and Cuddlepuffs», «Vast Emptiness» y «One Year Ago»
2010 The Fighter   
2012 Silver Linings Playbook      
Uncharted: Drake's Fortune   Non   Non
2013 American Hustle      
2015 Joy         
2015 Accidental Love   

Premios y nominacionesEditar

Óscar

Año Categoría Película Resultáu Ref.
2010 Meyor direutor The Fighter Nomáu [5]
2012 Meyor direutor Silver Linings Playbook Nomáu [5]
2012 Meyor guión adautáu Silver Linings Playbook Nomáu [5]
2013 Meyor direutor American Hustle Nomáu [5]
2013 Meyor guión orixinal American Hustle Nomáu [5]

Globu d'Oru

Año Categoría Película Resultáu Ref.
2010 Meyor direutor The Fighter Nomáu [6]
2012 Meyor guión Silver Linings Playbook Nomáu [6]
2013 Meyor guión American Hustle Nomáu [6]
2013 Meyor direutor American Hustle Nomáu [6]

Premios BAFTA

Año Categoría Película Resultáu
2012 Meyor guión adautáu Silver Linings Playbook Ganador
2013 Meyor direutor American Hustle Nomáu
2013 Meyor guión orixinal American Hustle Ganador

ReferenciesEditar

  1. Wieselman, Jarett (13 de xunetu de 2009). «David O. Russell Strikes Again!» (inglés). New York Post. Archiváu dende l'orixinal, el 30 de xunu de 2012. Consultáu'l 28 de xineru de 2011.
  2. Rich, B. Ruby (1 de payares de 2004). «This filme is part of me» (inglés). The Guardian. Consultáu'l 28 de xineru de 2011.
  3. «David O. Russell Biography» (inglés). Yahoo!. Archiváu dende l'orixinal, el 15 de xineru de 2010. Consultáu'l 20 de mayu de 2011.
  4. «David O. Russell celebrity profile» (inglés). Rotten Tomatoes. Consultáu'l 28 de xineru de 2011.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 «The Winners and Nominees for the 83rd Academy Awards» (inglés). Asociación de la Prensa Estranxera de Hollywood. Consultáu'l 20 de mayu de 2011.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «The 68th Annual Golden Globe Awards (2011)» (inglés). Asociación de la Prensa Estranxera de Hollywood. Archiváu dende l'orixinal, el 2 d'avientu de 2015. Consultáu'l 20 de mayu de 2011.
  7. «David O. Russell at Box Office Mojo» (inglés). Box Office Mojo. Consultáu'l 28 de xineru de 2011.

Enllaces esternosEditar