Escudu de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia

escudu d'armes

El emblema Estatal de la RSFS de Rusia foi adoptáu'l 10 de xunetu de 1918 pol gobiernu de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia, y modificáu delles vegaes dempués. Esto amuesa los símbolos de l'agricultura (trigu), según un sol naciente pal futuru de la nación rusa, la estrella colorada (la RSFS de Rusia foi la última república soviética d'incluyir estrelles nel so emblema estatal, en 1978), según el focete y el martiellu pola victoria del comunismu y la "comunidá socialista mundial de los Estaos".

Ficha d'escuduEscudu de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia
Datos
Estáu Bandera de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia República Socialista Federativa Soviética de Rusia
Fecha d'adopción 10 de xunetu de 1918
Lema Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (en rusu)

¡Trabayadores del mundu, xunir!
Blasón Les sigles "PCФCP" según la focete y el martiellu sobre un sol naciente
Tenante Tarmos de trigu
Otros elementos Estrella colorada
Cambiar los datos en Wikidata

L'estandarte lleva'l lema de la Xunión Soviética ("Trabayadores del mundu, xunir!") en rusu (Пролетарии всех стран, соединяйтесь! - Stran Proletarii vsekh, soyedinyaytes!).

Les sigles de la RSFSR amuésense percima del focete y el martiellu, y lléense PCФCP, por Российская Советская Федеративная Социалистическая Республика ("República Socialista Federativa Soviética de Rusia").

L'escudu orixinal foi creáu pol dibuxante de los talleres tipográficos de la Direición d'Emblemes y Monedes. Depués foi modificáu por pidíu de Lenin (quitando un tercer elementu del focete y el martiellu, que yera la espada) y optimizáu pol escultor N. Andréiev.[1]

Emblemes similares fueron utilizaos poles Repúbliques Autónomes Socialistes Soviétiques (RASS), dientro de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia; les principales diferencies fueron polo xeneral l'usu de les sigles de la república y la presencia del lema nos idiomes de les naciones titulares (cola esceición del emblema estatal de la República Autónoma Socialista Soviética de Daguestán, que tenía'l lema escritu n'once idiomes yá que nun hai un solu idioma daguestaní).

En 1992 la inscripción foi camudada de RSFSR (РСФСР) a la Federación Rusa (Российская Федерация) en rellación col cambéu del nome del estáu.

L'emblema estatal foi camudáu en 1993 al actual Escudu d'armes de Rusia.

Versiones anteriores editar

Referencies editar

  1. Bonch-Bruévich, Vladimir. «L'Escudu Nacional Soviéticu», torbonada-surdieron.html De la torbonada surdieron. Moscú: Progresu, páx. 3-4. Consultáu'l 8 d'agostu de 2013.

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar