Escudu de la provincia d'Almería

L'escudu de la Provincia d'Almería foi adoptáu pola Diputación Provincial el 29 de xunetu de 1925. Consiste nun escudu estremáu en siete cuarteles que recueyen los blasones municipales de les capitales de los antiguos partíos xudiciales de la provincia:

Ficha d'escuduEscudu de la provincia d'Almería
Datos
Estáu España
Propietariu provincia d'Almería
Fecha d'adopción 29 de xunu de 1925
Cambiar los datos en Wikidata
  • Nel tercer cuartel, de sínople (verde), trés montes nel so color (n'ocasiones d'oru) cimados de matos d'ortigues d'oru, sobre ondes de mar d'azur y plata que ye'l de Cueves d'Almanzora .
  • Nel cuartu cuartel, losanjado de gules y plata, una torre albarrana (esmocada) d'oru, mazonada y esclariada de sable que ye'l de Gérgal
  • Nel quintu cuartel, d'azur, una torre d'oru mazonada y esclariada de sable surmontada d'una llave de plata que ye'l de Huércal-Overa .
  • Nel sestu cuartel, d'azur, torre d'oru mazonada y esclariada de sable siniestrada d'una llave de plata que ye l'escudu de Purchena .
  • Entado en punta partida, de gules (la primer partición), una llave de plata asitiada en palu y chada de dos torres del mesmu metal (color) mazonadas y esclariaes de sable que ye'l de Vera ; d'oru (la segunda partición), trés montes nel so color (n'ocasiones d'oru) cimados de matos d'ortigues de sínople, sobre ondes de d'azur y plata que ye'l de Vélez-Rubio .

Sobre'l tou en escusón de plata, una cruz de gules; bordura componada: trés de gules, con un castiellu, d'oru; trés de plata, trés de plata, un lleón rampante de gules, coronáu d'oru; trés d'oru, con cuatro palos de gules; trés d'oru con una águila de sable y trés de plata, con una granada al natural, echada per gules que ye l'escudu de la ciudá d'Almería.

Al timbre una corona mural d'oru de seis torres, vistes cinco, esclariada y mampostada de sable.

Referencies editar

Enllaces esternos editar