Diferencies ente revisiones de «Vitus Bering»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Robó: Troquéu automáticu de testu (-burgo\b +burgu)
m Robó: Troquéu automáticu de testu (- namá + namái )
Llinia 8:
 
== Biografía ==
Vitus Bering nació en [[Horsens]], Dinamarca, y tres un curtiu viaxe a les [[Indies]], apuntar na Armada de Rusia en [[1703]], sirviendo na flota del [[mar Bálticu]] mientres la [[guerra del Norte]]. Ente 1710 y 1712 tuvo destináu na flota del [[mar de Azov]], en [[Taganrog]], onde participó na guerra rusu-turca de 1710-13. Casar con una rusa y namánamái tornó de volao al so país natal en 1715. Una serie d'esploración na mariña norte d'[[Asia]] llevó-y a'l so primer viaxe a la [[península de Kamchatka]].
 
== Primer espedición a Kamchatka ==
Llinia 26:
Les dures condiciones de la rexón obligaron a Bering a tornar. Nel camín de regresu, afayó dalguna de les isles del archipiélagu de les [[isles Aleutianas]], a les que llamó [[isles Shumagin]] n'honor a un marineru del so barcu que morrió y foi soterráu ellí. Bering careció y al nun poder gobernar el so navío, tuvo qu'abelugase nes [[isles del Comandante]] (''Komandorskiye Ostrova''), al suroeste del mar de Bering. El 19 d'avientu de 1741 Vitus Bering morrió de [[escorbuto]] na [[Isla de Bering|isla que lleva'l so nome]], una isla onde tamién morrieron 28 de los miembros de la so tripulación.
 
Una nube causó'l naufraxu del ''Piotr Sviatoi'', pero l'únicu carpinteru superviviente, S. Starodubstev, cola ayuda de la tripulación llogró construyir un pequeñu buque de lo que se fuera recuperáu nel momentu del fundimientu. El nuevu barcu tenía namánamái 12,2 metros y foi tamién llamáu ''Sviatoi Piotr''. De los 77 homes del ''Sviatoi Piotr'', namánamái 46 llograron sobrevivir a les dificultaes de la espedición. La última víctima finó'l día enantes de la llegada. El ''SviatoiPiotr'' continuu en serviciu mientres 12 años, saleando ente la península de Kamchatka y Ojotsk hasta 1755. El so fabricante, Starodubtsev, tornó'l so llar cubiertu d'honores y más tarde construyó otres embarcaciones.
 
Ente les resultancies tanxibles de la espedición, incluyíu'l descubrimientu d'Alaska, les isles Aleutianas, les isles del Comandante ya isla de Bering, destaquen la precisa cartografía de la mariña norte y nordés de Rusia, la refutación de la lleenda sobre llexendarios habitantes del Pacíficu norte y la realización d'un estudiu etnográficu, hestóricu y biolóxicu de Siberia y Kamchatka. La espedición tamién punxo fin al suañu de la esistencia d'un pasu del Nordeste buscáu dende principios de sieglu XVI- que pudiera comunicar Asia y América.