Diferencies ente revisiones de «Auckland»

Contenido eliminado Contenido añadido
creado l'artículu
m Robó: Troquéu automáticu de testu (-\bisles\b +islles)
Llinia 28:
'''Auckland''' (en maorín: ''Ta-maki Makau Rau'') ye una ciudá de [[Nueva Zelanda]] asitiada na Isla Norte. La '''[[Área metropolitana]]''' '''de Auckland''' o '''Gran Auckland''' (conocida n'inglés como '''''Auckland metropolitan area''''' o '''''Greater Auckland''''') ye la mayor del país, según el mayor núcleu de población del sur del [[Océanu Pacíficu|Pacíficu]], cuntando con más de 1.200.000 habitantes, más d'una cuarta parte de la población del país, y con una crecedera mayor qu'el del restu del estáu. Anque Wellington ye la capital de Nueva Zelanda, Auckland ye la ciudá más poblada y, ello ye que la capital económica del país. Auckland ye de la mesma la capital de la rexón homónima.
 
En sí mesma, ye una conurbación formada pola mesma ciudá de Auckland, o Auckland City, (escluyendo les islesislles del golfu de Hauraki), North Shore City y les partes urbanes de les ciudaes de Waitakere, Manukau y los distritos de Papakura, Rodney y Franklin. En maorín, el nome que recibe la ciudá ye '''Tāmaki-makau-rau''', o la versión transliteral de Auckland, '''Ākarana'''.
 
Auckland atopase ente'l golfu de Hauraki y l'océanu Pacíficu al este, el cordal Hunua al sureste, el puertu de Manukau al suroeste y el cordal Waitakere y menores cordales al oeste y noroeste. La parte central de la zona urbana ocupa un estrechu istmu asitiáu ente'l puertu de Manukau, abiertu al mar de Tasmania, al oeste y el de Waitemata, que se #abrir al golfu de Hauraki del océanu Pacíficu, al este. Ye una de les poques ciudaes del mundu que dispon de dos puertos en dos cuerpos d'agua distintos. Al norte atopa la península de Whangaparaoa y al sur les Bombay Hills.