Diferencies ente revisiones de «Llagu Malawi»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 12:
<!-- Cuerpu d'agua -->
|tipu = Llagu abargane tipu rift
|isles_interiorislles_interior = [[Likoma]] (18 km²) y [[Chizumulu]] (3 km²)
|afluentes = [[Ríu Ruhuhu]] (300 km)
|efluentes = [[Ríu Shire]] (402 km)
Llinia 47:
El llagu tien cerca de 560 kilómetros de llargor y 75 d'anchu máximu, con una superficie total d'aprosimao 29.600 km². Les sos mariñes pertenecen a tres países africanos: [[Mozambique]], [[Malawi]] y [[Tanzania]]. El llagu Malawi desagua al traviés del [[ríu Shire]], y el so principal tributariu ye'l [[ríu Ruhuhu]].
 
=== Principales islesislles ===
 
Hai dos islesislles habitaes nel llagu, [[Likoma]] y [[Chizumulu]]. En Likoma esiste una gran catedral anglicana, construyida polos misioneros a principios del sieglu XX. Una característica importante de dambes islesislles ye la presencia d'un gran númberu d'árboles de [[baobab]].
 
Les islesislles tienen una población de dellos miles de persones, que subsisten de la esplotación de [[banana|bananes]], [[Mangifera indica|mangos]], [[tapioca]] y de la pesca nel llagu.
 
=== Fronteres nel llagu ===
Llinia 59:
Malawi pela so parte reclama casi tola superficie llacustre incluyendo agües cercanes a la mariña de Tanzania, con base na alministración británica posterior a 1919, qu'incluyó'l llagu baxu dominiu de la [[Nyasalandia]] británica por obvies razones d'evitar una alministración separada pa l'alministración del [[Tanganica]]. La disputa llevó a conflictos nel pasáu.
Casi un cuartu de la superficie llacustre atopar en Mozambique, y les islesislles de [[Likoma]] y [[Chizumulu]], dientro d'estes agües, constitúin un enclave de Malawi.
 
== Hestoria: descubrimientu européu y colonización ==
[[David Livingstone]] foi'l primer européu en llegar al llagu en [[1859]]. La mayor parte de la zona qu'arrodia al llagu foi subsecuentemente reclamada pol [[Imperiu británicu]] pa formar la colonia de [[Niasalandia]]. Anque [[Portugal]] ocupó les mariñes al este del llagu, les islesislles de Likoma y Chizumulu, que s'atopen cercanes a les mariñes de Mozambique, fueron colonizaes por misioneros escoceses dende Niasalandia, y en consecuencia quedaron incorporaes al dominiu británicu.
 
En [[1914]] el llagu foi protagonista d'una curtia batalla naval, cuando un barcu británicu, informáu del empiezu de la primer guerra mundial, atacó a un barcu alemán nes agües territoriales de Tanzania, naquel momentu parte de la colonia alemana d'África occidental.