Diferencies ente revisiones de «Islla d'Alborán»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Troquéu automáticu de testu (- isles + islles )
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 44:
}}
 
La '''isla de Alborán''' ye un [[castru]] d'orixe [[volcán]]ico allugáu nel [[mar Mediterráneu]], a mediu camín ente la mariña de la [[península ibérica]] y el [[norte d'África]]. De soberanía [[España|española]], pertenez administrativamente al conceyu de [[Almería]],<ref>{{cita web|título=Isla de Alborán hestoria natural: l'embelicu mediterráneumediterraneu ente África y Europa|url=http://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/web/Bloques_Tematicos/Publicaciones_Divulgacion_Y_Noticies/Publicaciones_Periodicas/revista_mediu_ambiente/revista_ma_58/alboran.pdf|fechaacceso=4 de febreru de 2013|fecha=Seronda 2007|urlarchivo=https://web.archive.org/web/20131103021258/http://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/web/Bloques_Tematicos/Publicaciones_Divulgacion_Y_Noticies/Publicaciones_Periodicas/revista_mediu_ambiente/revista_ma_58/alboran.pdf|fechaarchivo=3 de payares de 2013}}</ref> al igual qu'el so faru, que ta adscritu a dicha autoridá portuaria.<ref>{{cita web|url=http://www.puertos.es/ayudes_navegacion/c_informacion_y_siguimientu/tao_serviciu/22120.html|título=Información oficial sobre'l faru de la Isla de Alborán|urlarchivo=https://web.archive.org/web/20141106010516/http://www.puertos.es/ayudes_navegacion/c_informacion_y_siguimientu/tao_serviciu/22120.html|fechaarchivo=6 de payares de 2014}}</ref> Precisamente, la canal del MediterráneuMediterraneu dende [[Xibraltar]] hasta'l [[cabu de Gata]] recibe'l nome de [[mar de Alborán]]. Ta a 48 [[milla náutica|milles náutiques]] (M) al sur de [[Adra]] y 35 M del [[cabu de Trés Forcas]]. A 100 [[metro]]s dirección NE asítiase'l [[castru de La Nube]] y otru pequeñu roquedal. Nel centru de la isla hai un canal soterraña que la trespasa de parte a parte, navegable con bon tiempu, denomináu [[Cueva de Les Morenes]].
 
En 2003, aprobóse la declaración del [[paraxa natural]] de Alborán, el castru de La Nube y les agües y fondos marinos que la arrodien. Dende 2002 ye tamién una [[zona d'especial protección pa les aves]].
Llinia 64:
== Etimoloxía del nome ==
 
El nome de la isla provien d'un corsariu tunecín llamáu Mustafá ben Yusuf al Mahmud ed Din (مصطفى بن يوسف المحمود الدين) que mientres el sieglu XVI saleaba peles agües del MediterráneuMediterraneu occidental al serviciu del sultán otomanu. Por cuenta de la ferocidá de los sos ataques, a Mustafá ben Yusuf llamar Al-Borany, que ye una palabra turca y designa "nube". Habiéndose apropiáu del castru ya instalando la so base d'operaciones p'atacar les mariñes ibériques, la isla acabó siendo conocida como la isla d'A el-Borany, esto ye, la isla de Alborán, dando asina tamién el nome al mar que lu arrodia.
 
== Hestoria ==
Llinia 84:
Esta isla tien un faru, un campusantu con trés baltes, un amarradero y un [[helipuertu]].
 
== VeaseVer tamién ==
* [[Marquesáu de Alborán]]
 
== Referencies ==
{{Listarefllistaref}}
 
== Enllaces esternos ==
Llinia 96:
* http://www.youtube.com/watch?v=OFFXq-Ct8Qc
* [http://www.reei.org/index.php/revista/num6/arquivos/VL.Gutierrez(reei).pdf «Analís históricu-xurídicu de la isla andaluza de Alborán»], artículu de Víctor Luis Gutiérrez Castillo na Revista Electrónica d'Estudios Internacionales (2003).
* [https://web.archive.org/web/20150702092020/http://www.zapadores.es/arma/11NdelaA/penones/Castros.htm#5albu IslesIslles y Peñones nel Norte d'África], na web d'Inxenieros Militares d'España.
* [https://web.archive.org/web/20140109170155/http://puntaentinas.es/ Fundación Punta Entinas-Sabinar ya Isla de Alborán]
* [http://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/servtc5/ventana/mostrarFicha.do?idEspacio=14078 Paraxa Natural de Alborán]