Diferencies ente revisiones de «Vermont»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Orotografía habitual na wiki
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-Hawaii +Ḥawai)
Llinia 3:
'''Vermont''' ye un estáu de los [[Estaos Xuníos]]. Asitiáu na fastera nororiental del país, na rexón conocida como [[Nueva Inglaterra]], ye'l sestu más pequeñu del país y el segundu con menor población. Amás, ye l'únicu de los estaos que conformen Nueva Inglaterra que nun llenda col [[océanu Atlánticu]]. La so llende occidental márquenla'l [[llagu Champlain]] y l'estáu de [[Nueva York (estáu)|Nueva York]], y llenda tamién: al norte col territoriu [[Canadá|canadiense]] de [[Quebec]], al este con [[New Hampshire]] y al sur con [[Massachusetts]]. La capital del estáu ye [[Montpelier (Vermont)|Montpelier]]. El censu de población de los [[Estaos Xuníos]] de [[2012]] estima pa Vermont una población de 626.011 habitantes.
 
Habitada orixinalmente por dos grandes tribus de nativos americanos (algonquinos y iroqueses), la mayoría de lo qu'anguaño ye Vermont foi reclamada por [[Francia]] al entamu de la dómina colonial. Dempués de ser vencida por [[Inglaterra]] en [[1763]] na [[Guerra de los Siete Años]] (nomada tamién [[Guerra franco-india]] pa referise a les operaciones desarrollaes en suelu americanu), Francia renunció a elli, y entamó la engarradiella ente les colonies vecines, especialmente New Hampshire y Nueva York, por facese col control d'estes tierres, nomadas d'aquella New Hampshire Grants. Los colonos que pretendíen tener derechos sobre la tierra refrendaos por eses colonies tuvieron qu'enfrentase a la milicia nomada ''Green Mountain Boys'', qu'algamó a la fin el so oxetivu de crear un estáu independiente, la [[República de Vermont]]. Esta, que surdió en [[1777]] demientres la [[Guerra d'Independencia de los Estaos Xuníos]], tuvo 14 años de vida, lo que convierte a esti territoriu a ún de los únicos cuatro (con [[Texas]], [[HawaiiḤawai]] y [[California]]) que foi un estáu independiente en dalgún momentu de la so hestoria. En [[1791]] Vermont decidió axuntase a los Estaos Xuníos como'l so decimocuartu estáu, el primeru que s'axunió a les trece colonies orixinaries. P'aquella yá tenía abolío la esclavitú, polo que foi el primer estáu del recién nacíu país que lo fizo.
 
L'estáu, que ye'l mayor productor de sirope d'arce del país, tien como la so capital la ciudá de Montpelier, que ye, colos sos 7.855 habitantes, la más pequeña de les capitales estatales d'Estaos Xuníos. La so ciudá mayor ye Burlington, que tien 42.417 habitantes ([[2010]]) y ye la más pequeña de las ciudaes más grandes de cualisquiera de los estaos estauxunidenses. La so área metropolitana tien una población de 211.261 habitantes.