Diferencies ente revisiones de «Falanxe macedonia»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-edC +e.C.)
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 13:
Cada falanxista llevaba como arma principal una [[sarissa]],[[image:Exquisite-gimp.png|25px]][http://www.clas.canterbury.ac.nz/graphics/sarissa_1b.jpg], , una pica llarga de seis metros de llonxitú de media. Dao la so llonxitú, la sarissa taba dixebrada en dos partes, que había de xunir enantes de la batalla, y pa remanala facíen falta dambes manes. La primera llinia llevaba la so sarissa dafechamente horizontal, y ésti ángulu diba xubiendo de llinia en llinia, hasta aportar al final. Esto dába-y a la falanxe un aldéu a [[corcuspín]]. Les llances de les cinco primeres fileres algamaben a cualesquier enemigu que se punxera delantre. Los falanxistes tamién llevaben una daga pequeña como arma secundaria.
 
La falanxe xugaba un papel principal na estratexa qu'aportó a Alexandru MagnuMagno a nun perder nenguna batalla. Denómase "''martiellu y xunca''" y desendólcase como se desplica darréu:
 
Primero, los falanxistes, formaos principalmente de [[pezhetairoi]], reteníen al enemigu coles sos llargues sarisses, dexándolos ensin escapatoria.