Diferencies ente revisiones de «Talibán»

Contenido eliminado Contenido añadido
m cambeos
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-Pakistán +Paquistán)
Llinia 1:
[[Archivu:Flag of Taliban.svg|thumb|Bandera de los talibanes, asemeyada a la d'[[Arabia Saudita]], cola [[shahada]] o profesión de fe del [[islam]]. ]]
'''El movimientu talibán''' ye de calter [[nacionalista]] [[musulmán]] y son [[sunnita|sunnites]]. Gobernó [[Afganistán]] ente [[1996]] y [[2001]], cola reconocencia diplomática de namái que tres países: [[Emiratos Árabes Xuníos]], [[PakistánPaquistán]] y [[Arabia Saudita]]. La xente de más renome d'ente ellos, amás del ''mullah'' [[Mohammad Omar]] líder del movimientu, yeren cenciellos [[mulá]]s d'aldea (eruditos relixosos islámicos amenorgaos). El movimientu talibán taba formáu por [[Pashtu|Pashtunes]] d'[[Afganistán]] y la provincia de la llende del noroeste del [[PakistánPaquistán]].
 
Depués de la cayida de la prosoviética [[República Democrática d'Afganistán]] nel añu [[1992]], [[Afganistán]] entamó una guerra civil ente los señores de la guerra. Los talibán d'aquella paeció una fuerza que yera quien a trayer orde al país. De la que xubieron al poder truxeron meyores económiques, al esapaecer los pagos que los comerciantes teníen de facer a los señores de la guerra, ventaxes polítiques al amenorgar les lluches ente facciones y estabilidá relativa al facer normes delantre una sociedá caótica. Tres d'esi tiempu nel que paecía ameyorar el país, munchos de los observadores internacionales quitáron-yos el so sofitu.