Diferencies ente revisiones de «Palaciu del Luxemburgu»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-\b(N|n)amá\b +\1amái)
m Gastizu de Orleans => Gastón d'Orleans
Llinia 13:
Tres l'asesinatu del rei [[Enrique IV de Francia|Enrique IV]], la so vilba, María de Médici, decidió alloñar de les intrigues de la corte que moraba nos edificios onde se topa güei el [[Muséu del Louvre]]. Buscaba otru agospiamientu más dignu del so rangu de Rexente (el Louvre paecía-y demasiáu medieval) y que-y recordara'l palaciu florentín del so niñez. Atopa nesti barriu campestre, frecuentáu por italianos, lo que precisa: l'hotel del so amigu, el duque de Luxemburgu, con ocho hectárees de parque.
 
Unvia a un arquiteutu a Florencia pa faer el plan esactu del so antiguu palaciu, depués camuda de paecer y contrata a Salomon de Brosse que-y propón un proyectu bien ambiciosu. Les obres empiecen n'abril de 1615. En 1624, la reina instálase anque'l palaciu nun ta acabáu. Dende 1622 empezara a decorar la galería principal con obres del pintor [[Peter Paul Rubens]], siguiendo asina la tradición familiar de mecenalgu de les artes. Estos cuadros atópense güei na sala Rubens del [[Muséu del Louvre]]. En 1627 venció o vendió'l ''Petit Luxembourg'' al cardenal de Richelieu. La reina nun vivió munchos años nel so palaciu; en 1631 foi obligada a exiliarse por orde del so fíu, el rei [[Lluis XIII de Francia|Lluis XIII]], tres el [[Día de los Engañaos]]. A la so muerte en 1642, María de Médici dexó'l palaciu n'heriedu al so fíu favoritu, [[Gastizu deGastón d'Orleans]].
 
El palaciu foi ampliáu delles vegaes, pero ensin modificar enforma'l so aspeutu esterior: construyir nos patios interiores, y depués amplióse escontra'l xardín faciendo una copia casi esacta de la so antigua fachada. Sicasí, pa dar cabida al Senáu en 1969 foi precisu construyir oficines individuales pa cada senador y delles sales de xunta y locales alministrativos amás d'afaer al gustu del sieglu XX les comodidaes básiques. L'espaciu necesariu atopar nel sosuelu, nel que s'escavaron dos niveles soterraños que s'enllarguen per debaxo del parque. Nun foi abondu, y fíxose edificar al otru llau de la cai una estensión, conectada por un pasu soterrañu.