Diferencies ente revisiones de «Al-Raqqa»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo plantía {{clima}}
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 17:
Na so redoma tuvo llugar nel añu 657 la importante [[batalla de Siffin]], que marcó l'entamu de la división del [[islam]] en delles sectes. Les muralles de Rafiqah (cascu históricu) fueron construyíes pol califa [[Al-Mansur]] mientres el [[califato abasí]] nel añu 771 pa protexese del [[Imperiu bizantín]], llegando a algamar los 5000 metros y que yeren un pasu importante de rutes comerciales.<ref>{{Cita web|url=http://www.discoverislamicart.org/database_item.php?id=monument;ISL;sy;Mon01;29;en|títulu=Discover Islamic Art - Virtual Museum - monument_ISL_sy_Mon01_29_en|fechaacceso=4 de xunetu de 2017|sitioweb=www.discoverislamicart.org}}</ref>
 
Al Raqa esperimentó un segundu florecimientu, basáu na agricultura y la producción industrial, mientres el periodu de los [[zanguíes]] y la [[dinastía ayubí]] nel sieglu XII y na primer metá del sieglu XIII. D'esta dómina destaca la famosa cerámica azul de Raqa. Les inda visibles ''Bab Baghdād'' (Puerta de BagdadBagdag) y el llamáu ''Qasr al-Banat'' (Castillo de les Dames) son notables construcciones d'esti periodu. Al Raqa foi destruyida mientres les guerres de los [[mongoles]] na década de 1260. Hai un informe sobre la matanza de los postreros habitantes de la ruina urbana en 1288.
 
Nel sieglu XVII'l famosu viaxeru otomanu y escritor [[Evliya Çelebi]] solo describióse tiendes nómades árabes y turcomanes na redoma de les ruines. La ciudadela foi parcialmente restaurada en 1683 y otra vegada allugó un destacamentu [[jenízaro]]; nes próximes décades la provincia d'A'l Raqa convertir nel centru del asentamientu tribal del [[Imperiu otomanu]] políticu (iskan).
Llinia 24:
Na década de 1950, arriendes de la [[guerra de Corea]], la puxanza del [[algodón]] en tol mundu aguiyó una crecedera ensin precedentes de la ciudá, y el re-cultivo d'esta planta na zona del [[Éufrates]] mediu. L'algodón sigue siendo'l principal productu agrícola de la rexón.
 
La crecedera de la ciudá significaba, per otra parte la eliminación de los restos arqueolóxicos del gran pasáu de la ciudá. La zona del palaciu ta casi cubierta de ruines, según l'antigua zona de l'antigua al-Raqa (güei Mishlab) y l'antiguu barriu industrial abasí (güei al-Mukhtalţa). Les pieces namái fueron esquizaes arqueológicamente. La ciudadela del sieglu XII foi retirada nos años 1950 (güei Dawwār as-Sa'a, el reló de la torre de círculu). Na década de 1980 les escavaciones de rescate na zona del palaciu empezaron, según el caltenimientu de les muralles de la ciudá abasíes con Bab-BagdadBagdag y los dos monumentos principales intramuros, la mezquita abasí y el Qasr al-Banat.
 
=== Sieglu XXI ===