Diferencies ente revisiones de «Islla Jabat»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Sin resumen de edición
Llinia 3:
==Islla Jabat==
 
La '''islla de Jabat''' ('''Jabot''' o '''Jabwot'''; en [[marshallés]] Jebat, [tʲɛ͡ʌbˠɑtˠ]) ye un pequeñu afloramientu terrestre de 0,6 km<sup>2</sup> y una llonxitú máxima de 1,2 km nel [[Océanu Pacíficu]]. Pertenez a la [[cadena Ralik]] de les [[Islles Márxal|Islles Marshall]]. Atópase a 12 km del atolón d'[[Atolón Ailinglaplap|atolón d’AilinglaplapAilinglaplap]].
 
A estremancia de la mayoría de les otres islles de les Islles de Marshall, Jabat ye más una roca qu’un atolón de coral, magar que té arrodiada per arrecifes de coral d’agua poco fondero.
Llinia 10:
 
==Hestoria==
El primer avistamientu rexistráu de Jabat féxolu’l navegante español [[Alonso de Arellano]] el 8 de xineru de 1565 a bordu del patache ''San Lucas''. Más tarde reclamóla l’[[Imperiu d’Alemaña]] xunto col restu de les Islles Marshall en 1884, estableciendo los alemanes un puestu avanzáu comercial. Depués de la [[Primera Guerra Mundial]] la islla quedó baxo’l [[mandatu del Pacíficu Sur]] del [[Imperiu dedel Xapón]]. Tres el final de la [[Segunda Guerra Mundial]] quedó baxo’l control d’EEd’[[Estaos Xuníos d'América|EE.UU.]] como parte del [[Territoriu en Fideicomisu de les Islles del Pacíficu|Territoriu en fideicomisu de les islles del Pacíficu]] hasta la independencia de les Islles Marshall en 1986.