Diferencies ente revisiones de «Les Reines d'Amarna»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo plurales
Llinia 97:
Delles escavaciones de primeres del sieglu XX na zona de Amarna, allugaron un palaciu onde supuestamente moró Nefertiti, xenerando una hipótesis de que la Gran Esposa Real retirar en desgracia xuntu col príncipe herederu Tutanjatón alredor del añu 14, tomando'l poder nos años finales del reináu de Ajenatón.
[[Archivu:Nefertiti Standing-striding Berlin.jpg|thumb|left|175px|Escultura de Nefertiti<ref>Escultura de Nefertiti n'edá madura, llueñe de la so jovialidad y guapura de la mocedá. Períodu de Amarna. Dinastía XVIII. Imperiu Nuevu</ref>]]
El refugu d'esta hipótesis basar en que fueron munchos los restos y estatues atopaes na mesma [[Amarna]] sobre imaxesimáxenes que portaben a Nefertiti en distintes etapes de la so vida.
 
Difícilmente una persona que cayera en desgracia nun sía posible tamién de ser borrada n'imaxesimáxenes, pintures, relieves y estatues; siendo asina, ''¿cómo foi posible atopar nel taller del escultor Dhjutmose tantos bustos y talles realmente formoses de “La bella que llegó” ensin amueses aparentes de ser borraes o destruyíes arremente, sabiendo que cuando un personaxe (sía un rei o un personaxe menor) cayía en desgracia borraba cualesquier rastru pa la posteridá?''
 
==== Muerte de Nefertiti ====
Llinia 145:
[[Archivu:ataud kv55.jpg|thumb|left|150px|Ataúd atopáu na tumba KV55.<ref> Magar la momia que portaba sábese que ye de sexu masculino, deduzse que foi modificáu p'allugar otra momia real distinta a la orixinal, polo que tuvieron qu'amesta-y uraeus y barba faraónica. Nótese'l formatu de peluca nubia. Los nomes del ataúd fueron borraos col enfotu de dexar ensin nome al ocupante y arrenegar el so pasu al más allá. Períodu de Amarna. Dinastía XVIII. Imperiu Nuevu.</ref>]]
 
Les menciones a Kiya van sumiendo gradualmente dempués del añu 14º a 16º del reináu de Ajenatón, quien nos sos años finales toma como [[Gran Esposa Real]] a la so fía [[Meritatón]], quien usurpó munches de les imaxesimáxenes de Kiya borrando la so mención p'asitiar la suya, restos atopaos non solo en Amarna sinón tamién en [[Hermópolis]].
 
=== Legáu ===
 
La mayoría de la iconografía del períodu fai referencia a una imaxe central femenina quien nun ye otra que Nefertiti, a la fin del reináu apaez la so fía [[Meritatón]], pero estes imaxesimáxenes nun despinten que [[Ajenatón]] tenía bastantes esposes del so harén real, datos que nun vienen de les imaxesimáxenes oficiales” sinón munches vegaes de la correspondencia diplomática.
 
La hipótesis más consistente alredor de Kiya centrar en que la so preeminencia sobre'l restu de les esposes del harén tien de ser puramente d'encantu personal, xuntu con un condicionante políticu, que pudo ser dar una descendencia masculina a la casa reinante, sía al traviés de los príncipes Semenejkara o Tutankamón.