Diferencies ente revisiones de «Cayida de Constantinopla»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencia
m Iguo apostrofación
Llinia 29:
}}
 
La '''cayida de [[Constantinopla]]''' en manos de los [[Imperiu otomanu|turcos otomanos]] el martes [[29 de mayu]] de [[1453]] (acordies con el calendariu xulianu) foi un fechu [[Historia|históricu]] que, na periodización clásica, y según dellos historiadores, marcó'l fin de la [[Edá Media]] en n'[[Europa]] y el fin de la última muerte del [[Imperiu romanu d'Oriente]].
 
==Antecedentes==
Llinia 44:
=== Nacencia del Imperiu otomanu ===
 
Inclusive antes de la Cuarta Cruzada, l'Imperiu bizantín venía perdiendo territorios, dende dellos sieglos tras, debíu al emburrie de pueblos y Estaos [[islam|musulmanes]] nel [[Oriente Mediu]] y en n'[[África]]. Nos entamos del [[sieglu XI]], una [[tribu]] [[Turquestán|turca]] procedente del [[Asia Central]] y qu'apoderaba una amplia zona de lo que güei ye Oriente Mediu, los [[selyúcidas]], empezaron a atacar y conquistar territorios bizantinos en [[Anatolia]]. A la fin del [[sieglu XIII]], los selyúcidas yá tomaren casi toles ciudaes bizantines de Anatolia, con esceición d'un puñáu de ciudaes nel noroeste de la península.
 
Nesta dómina, los [[Kayi]], otru [[cla]] seminómada turcu, migrara del [[Jorasán]] (nordés de [[Persia]]) escontra l'oeste y, tomando partíu polos selyúcidas nuna batalla en Anatolia contra'l [[Imperiu mongol]], decidió la victoria turca. El sultán selyúcida [[Kaikubad I]], n'agradecimientu, concedió-y a'l so líder [[Ertoğrül]] un pequenu territoriu montascosu nel noroeste del imperiu, nes proximidaes del territoriu bizantín llamáu [[Söğüt]]. L'Estáu selyúcida empezaba pocu dempués a estremase en pequeños [[emiratu|emiratos]] que nun reconocíen el [[poder políticu|poder]] selyúcida nin el mongol. Unu d'estos emiratos, el de la cla turca qu'ayudara a los selyúcidas, sol mandu d'un líder llamáu [[Osmán I]] Gazi (fíu de Ertoğrül y que daría'l nome de la dinastía otomana o [[Osmanlíes|osmanlí]]) sería'l núcleu orixinariu del futuru [[Imperiu otomanu]].