Diferencies ente revisiones de «Historia de Somalia»

Contenido eliminado Contenido añadido
mSin resumen de edición
m Iguo apostrofación
Llinia 1:
La '''historia de [[Somalia]]''' ye una de les más antigües del mundu, pero hai poca información sobre ella.
 
El territoriu foi ocupáu por dellos [[sultanatu|sultanatos]] [[pueblu árabe|árabes]] a lo llargo de la mariña nordés de d'[[África]]. Tiempu dempués [[Reinu Xuníu|británicos]], [[Francia|franceses]] y [[Italia|italianos]] establecieron sedes nesta rexón mientres el sieglu XIX.
[[Archivu:GrandeSomaliasettembre1940.gif|thumb|350px|La "Gran Somalia" que xunía a tolos somalinos nun únicu territoriu controláu polos italianos en 1940.]]
Los Italianos colonizaron la área mayor y más fértil d'esti territoriu, creando la [[Somalia Italiana]], qu'esistió oficialmente como colonia italiana dende 1880 hasta 1947.
 
Nel branu de 1941, el territoriu foi ocupáu por tropes britániques, qu'alministraron la Somalia Italiana hasta payares de 1949, cuando esta pasó a ser un territoriu del [[Conseyu d'Alministración Fiduciaria de les Naciones Xuníes]] so alministración de d'[[Italia]].
 
Somalia surdió socesivamente de la unión de los territorios británicos ya italianos nel añu [[1960]].
Llinia 23:
== Edá Antigua ==
[[Archivu:Zeila ruins.jpeg|thumb|left|Ruines del Sultanatu de Adal en [[Zeila]], Somalia.]]
La hestoria del actual territoriu de Somalia remontar a l'antigüedá, cuando la rexón foi conocida polos [[Antiguu Exiptu|antiguos exipcios]]. Ente'l [[sieglu II]] y el [[sieglu VII]] de nuesa yera, delles partes del territoriu fueron incluyíes nel reináu etíope d'[[Reinu de Aksum|Aksum]]. Poco tiempu dempués, ciertes tribus árabes instalar a lo llargo de la mariña del [[golfu d'Adén]] y fundaron ellí un sultanatu centráu nel puertu de [[Zeila]]. Coles mesmes, el país se islamizó por cuenta de la influencia de chiitas llegaos de d'[[Irán]]. De toes formes, los habitantes caltuvieron les sos llingües ancestrales en llugar d'adoptar l'árabe.
 
== Edá Media ==
Llinia 55:
El [[26 de febreru]] de 2006, el parlamentu atopar por primer vegada en suelu de Somalia, na ciudá de Baidoa. La [[Segunda Batalla de Mogadiscio]] empezó en [[mayu]] de [[2006]] ente la [[Alianza pa la Restauración de la Paz y Contra el Terrorismu]] (ARPCT) y milicies lleales a la [[Unión de Tribunales Islámicos]]. Pal [[5 de xunu]] siquier 350 persones morrieren nel fueu cruzao.
 
El [[5 de xunu]] de [[2006]] súpose qu'el [[Conseyu de Cortes Islámiques de Somalia]] tomara'l control de [[Mogadiscio]], y que'l primer ministru, [[Ali Mohammed Ghedi]] buscaba entrar en negociaciones con esi grupu. El [[7 de xunetu]] rindióse'l postreru "señor de la guerra", [[Abdi Qeybdid]],<ref>[http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/5167766.stm Somali Islamists win city battle''], BBC, 11 de xunetu de 2006</ref> magar dellos meses dempués volvió a les andaes, proclamando l'estáu [[Galmudug]]. Unos meses más tarde, el gobiernu provisional recibió'l sofitu efectivu de d'[[Etiopía]],<ref>[http://www.estrelladigital.es/a1.asp?sec=mun&fech=10/10/2006&name=somalia El Conseyu de Cortes Islámiques de Somalia declaren la 'guerra santa' contra'l Gobiernu''], Estrella Dixital, 10 d'ochobre de 2006</ref> lo que llevó a la ''Unión de Tribunales Islámicos'', que caltenía'l control del sur del territoriu somalín, a declara-y la [[Yihad]] islámica.
 
Ente'l 25 y 26 d'avientu de 2006, l'exércitu etíope realizó una serie d'ataques en sofitu del gobiernu provisional contra los milicianos del [[Conseyu de Cortes Islámiques de Somalia]], que provocaron más de mil muertos ente los combatientes islamistes.