Diferencies ente revisiones de «Templu de Lúxor»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüistíques
m Iguo apostrofación
Llinia 69:
Nel sieglu III, el templu de Luxor ye tresformáu en ''[[castrum]]'', allugando la lexón encargada de defender los ''[[llimes]]'' asitiáu al sur en [[Asuán]] contra los [[blemios]], pueblu nómada. El muriu ye reconstruyíu y añedir puertes fortificaes reutilizando elementos del templu. Llégase inclusive a cortar un colosu de [[Ramsés II]] pa llograr bloques destinaos a sirvir de [[dintel]] y de [[arquitrabe]]s a les puertes que defenden la fortaleza.<ref>Inda se reparen les muertes, que se tán estudiando, cuando s'entra nel edificiu.</ref> Una verdadera ciudá de guarnición desenvolver nel interior de la cortil, coles sos víes cortándose n'ángulu rectu y delimitando los barrios o ''insulae'',<ref>litt. "castros"</ref> nos cualos son edificaos el [[Foru romanu]] y [[basílica|basíliques]]. El templu, convertíu en santuariu romanu, debía entós allugar les estatues del cultu imperial.
 
Cuando l'imperiu romanu adopta'l cristianismu, constrúyense numberoses ilesies na cortil, una nel patiu de [[Ramsés II]]. Inda puede vese un tabique, constituyíu de gruesos bloques provenientes ensin dulda de los murios esmantelaos del templu de [[Amenofis III]]. Dempués de la conquista musulmana, construyóse enriba de la ilesia una [[mezquita]] n'honor del santu local, [[Abu el-Hagag]], ónde se caltienen les sos reliquies.<ref>Naquella dómina una bona parte del templu y de la ilesia en cuestión taben soterraos, y ye por ello que nun foi destruyida como otros santuarios de d'[[Exiptu]].</ref>
 
El templu de Luxor ye unu de los más antiguos llugares de cultu del mundu. Ello ye que realizóse diverses práutiques relixoses nesti llugar mientres más de 3500 años. A delles hores del día, y sobremanera los vienres, la llamada al rezu del [[muecín]] resona ente les columnates d'estes vieyes ruines de [[Tebas (Exiptu)|Tebas]].