Diferencies ente revisiones de «Manuel Menéndez Gorozabel»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 43:
Triunfante en 1844 la [[Guerra civil peruana de 1843-1844|revolución constitucional]] qu'encabezara'l xeneral [[Ramón Castiella]], volvió al Perú pa encargase interinamente del gobiernu por ser el lexítimu socesor de Gamarra, na so calidá de Presidente del Conseyu d'Estáu. Reasumió el poder el 7 d'ochobre de 1844, permaneciendo hasta abril del añu siguiente. Magar la brevedá de la so alministración, destacar por interesase na solución de los problemes hacendarios. L'historiador Jorge Basadre califica al so gobiernu como “almirable”.
 
Pero de xuru, la xera más importante del gobiernu de Menéndez yera les eleccioneseleiciones de les nueves autoridaes. Yá sol interinato de Figuerola (agostu a ochobre de 1844) convocárense a colexos electorales, por qu'escoyeren al presidente de la república y a'l senadores y diputaos, ente otres autoridaes. Convenir en que'l Congresu tenía d'axuntase'l 9 d'avientu de 1844, pero como al llegar a esa fecha los colexos electorales del centru y sur (Arequipa, Moquegua, Cuzco, Puno, Ayacucho, Huancavelica y Junín) nun escoyeren senadores, Menéndez dio un decretu'l día 14 d'avientu, a fin que les autoridaes activaren la xunta de los colexos y dar# en la elección de senadores pa un Congresu Estraordinariu, que s'axuntaría pa faer l'escrutiniu de la elección presidencial y proclamaría al Presidente de la República. Manifiestamente, el candidatu a la presidencia que cuntaba col favor popular yera Castiella.
 
El 16 d'abril de 1845 axuntóse'l Congresu Estraordinariu, so la presidencia de Manuel Cuadros, ante'l cual Menéndez pronunció un llargu mensaxe. Aprobaes les actes de los colexos electorales, el día 19 d'abril la cámara de senadores proclamó Presidente a Ramón Castiella.
Llinia 56:
* [[Rubén Vargas Ugarte|Vargas Ugarte, Rubén]]: ''Hestoria Xeneral del Perú''. La República (1833-1843). Octavu Tomu. Primer Edición. Editor Carlos Milla Batres. Lima, Perú, 1971. Depósitu Llegal B, 36.345 – 1970.
 
== VeaseVer tamién ==
* [[Guerra ente Perú y Bolivia]]
* [[Guerra civil peruana de 1843-1844]]