Diferencies ente revisiones de «Partíu de los Socialistes de Cataluña»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-Tarrasa +Terrassa)
m Bot: Orotografía habitual na wiki
Llinia 17:
| mocedá = [[Joventut Socialista de Catalunya]]
| internacional= <small>El PSOE ye miembru de la [[Internacional Socialista]] y del [[Partíu Socialista Européu]]</small>
|escaños1_títulu= [[Anexu:Conceyos de Cataluña|Conceyales en Cataluña]]
|escaños1 = {{Ficha de partíu políticu/escaños|1278|9077|hex=#Y10916}}
|escaños2_títulu= [[Parlamentu de Cataluña]]
Llinia 42:
A finales de [[1976]] [[Convergència Socialista de Catalunya]] había promovido un congresu de militancies socialistes esvalixaes que venía xestándose dende [[1974]] con cuenta de promover una reunificación, que remató en [[1977]] cuando'l PSC-C y la Federación Socialista Catalana del PSOE apautaron una candidatura única pa les eleiciones de xunu.<ref>Martín Ramos, J. Ll. (1998) ''De dictadura a Democràcia. Canvis i continuïtats en l'articulació política de catalunya'' Vol. X. Edicions 62: Barcelona ISBN 84-297-4480-0</ref>En 1978 les distintes fuerces socialistes llegaron a un alcuerdu que cristalizó nel Congresu de la Unidá Socialista. Nesti Congresu fundóse'l ''Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)'', resultáu de la fusión ente los grupos [[catalanista]]s [[Partit Socialista de Catalunya-Congrés|PSC-C]], [[Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament|PSC-R]] y la [[Federación Catalana del PSOE]]. El nuevu partíu apiguraba a tol espectru socialista catalán, y tenía una relación federal col [[PSOE]], a pesar de que formalmente yera un partíu distintu y autónomu al fundáu por [[Pablo Iglesias Possé|Pablo Iglesias]].
 
Nes socesives convocatories electorales, el PSC revelóse como la fuerza mayoritario en [[Cataluña]] nes eleiciones xeneral y européu y municipales (la inmensa mayoría de les alcaldíes metropolitanes fueron tradicionalmente gobernaes por dirixentes del PSC). Nes [[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña|eleccioneseleiciones autonómiques]], sicasí, la incapacidá de los líderes del PSC pa movilizar al so electoráu tradicional facilitó la hexemonía parlamentaria de los nacionalistes de [[Convergència i Unió]], que gobernaron la [[Xeneralidá de Cataluña]] hasta [[2003]]. Inclusive nes [[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2003|eleccioneseleiciones de 2003]], con una gastadura nacionalista ensin precedentes tantu pol escosamientu del proyeutu converxente como pola retirada del veteranu líder [[Jordi Pujol]], los socialistes quedáronse 4 escaños per debaxo de la federación nacionalista, anque la superaron en númberu de votos.
 
N'avientu de 2003, el PSC de [[Pasqual Maragall]] robló'l llamáu [[Pactu del Tinell]], nel que s'alcordó qu'el Partit dels Socialistes presidiría la Xeneralidá col sofitu de [[Esquerra Republicana de Catalunya]] y la formación [[ecosocialista]] [[Iniciativa per Catalunya Verds]]. Esti pactu duró hasta'l [[11 de mayu]] de [[2006]] cuando'l presidente de la Xeneralidá espulsó a los seis conseyeros d'ERC del [[Gobiernu de Cataluña|Gobierno catalán]]; sicasí, tres les [[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2006|siguientes eleccioneseleiciones]] reeditóse'l pactu ente los trés partíos. El presidente, Pasqual Maragall, foi enantes alcalde socialista de Barcelona.
 
Nes postreres [[eleccioneseleiciones xenerales d'España de 2008|eleccioneseleiciones xenerales]], el PSC llogró 25 escaños nel [[Congresu de los Diputaos]] que comparten grupu col [[PSOE]] nel Grupu Socialista.
 
Tradicionalmente, cuidao que ye un partíu federáu al [[PSOE]], cuando ésti gobernó España, el PSC siempres solió tener un representante nel Gobiernu. Hasta setiembre de 2006, [[José Montilla]], primer secretariu del PSC, exalcalde de [[Cornellá de Llobregat]] y expresidente de la [[Xeneralidá de Cataluña]], exerció de [[Ministeriu d'Industria, Turismu y Comerciu|Ministru d'Industria]] del Gobiernu de [[José Luis Rodríguez Zapatero]], y dempués ocupó esi cargu [[Joan Clos]], exalcalde de [[Barcelona]], hasta [[abril]] de [[2008]]. Darréu, tuvo representáu nel [[Gobiernu d'España]] por aciu [[Carme Chacón]], que foi [[Ministeriu de Vivienda d'España|Ministra de Vivienda]] ente [[2007]] y 2008 y [[Ministeriu de Defensa d'España|Ministra de Defensa]] ente 2008 y 2011, según por [[Celestino Corbacho]], exalcalde de [[Hospitalet de Llobregat]] ([[Provincia de Barcelona|Barcelona]]) y expresidente de la [[Diputación de Barcelona]], como [[Ministeriu de Trabayu ya Inmigración d'España|Ministru de Trabayu ya Inmigración]], ente 2008-2010.
Llinia 53:
Anguaño [[Miquel Iceta]] ye l'actual primer secretariu del PSC.
 
Tres les [[eleccioneseleiciones xenerales d'España de 2011|eleccioneseleiciones xenerales de 2011]], el PSC ye'l segundu partíu catalán con más representación nel [[Congresu de los Diputaos d'España|Congresu de los Diputaos]] con 14 diputaos (CiU con 16), integraos nel [[PSOE|Grupu Socialista]]. Igualmente, dende l'añu 2000, el PSC presentar a les eleiciones al [[Senáu d'España|Senáu]] dientro de la coalición [[Entesa Catalana de Progrés]], al pie de otros partíos [[nacionalismu catalano|nacionalistes]] de [[esquierdes|esquierda]] catalanes ([[Esquerra Republicana de Catalunya|ERC]], [[Iniciativa per Catalunya Verds|ICV]] y [[Esquerra Xunida i Alternativa|EUiA]]); anguaño Entesa tien 16 senadores, de los cualos 10 pertenecen al PSC. En toles eleiciones nes que se presentó como tal, Entesa foi la llista mayoritaria nos cuatro circunscripciones catalanes.
 
Nes [[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2010|eleccioneseleiciones autonómiques, celebraes en 2010]] el PSC perdió 220.940 votos y 9 diputaos nel [[Parlamentu de Cataluña]], al empar que perdía'l [[Gobiernu de Cataluña]] al nun poder reeditar el [[tripartitu catalán]] (xuntu a ERC y ICV-EUiA) col que gobernaba; el gobiernu pasó a [[CiU]] gracies al sofitu del [[PP]].
 
Tres les [[EleccionesEleiciones municipales d'España de 2011|eleccioneseleiciones municipales de 2011]] el PSC sufrió un grave revés electoral, perdiendo'l gobiernu de [[Barcelona]], que gobernaba dende les primeres eleiciones democrátiques, a manos de [[CiU]], siendo [[Lleida]] y [[Tarragona]] les úniques capitales de provincia de Cataluña en manos de los socialistes catalanes tres diches eleiciones. Tamién perdió l'alcaldía de [[Gerona]], pasando a ostentala CiU tamién.
 
Otra ciudá importante perdida pol PSC foi [[Badalona]], ganada pol [[PP]], ya igualmente baxó en representación nel [[área metropolitana de Barcelona]]. Asina, de les abuitaes mayoríes absolutes que tradicionalmente llograba nesa área, namá revalidó la de [[Cornellá de Llobregat]], calteniéndose como primer partíu pero ensin mayoría absoluta n'otres poblaciones cómo [[Hospitalet de Llobregat]], [[Esplugas de Llobregat]], [[Terrassa]] o [[Sabadell]], ente delles pequenes poblaciones más.
 
Nes siguientes [[EleccionesEleiciones municipales d'España de 2015|eleccioneseleiciones municipales, celebraes en 2015]] el PSC sustituyo a [[Progrés Municipal]], organización cola que taba acomuñáu a nivel municipal y cola cual allegó a les eleiciones municipales del 2007 y 2011, por candidatura de progrés.<ref name="9194a207" /> Esti cambéu nun freno la perdida de votos, consiguiendo 531.388 (190.088 menos) y 1.278 conceyales (837 menos)<ref>http://governacio.gencat.cat/ye/pgov_ambits_d_actuacio/pgov_eleccions/pgov_dades_electorals/resultats-2/?a=a&id_eleccions=M20151&id_territori=CA09</ref>
 
Esiste dientro del PSC un sector claramente [[catalanista]] o [[nacionalista catalán]], representáu por [[María Badía]], [[Antoni Castells]], [[Joaquim Nadal]], [[Mónica Lafuente]], [[Teresa Cunillera]], [[Montserrat Tura]], [[Marina Geli]], [[Jordi Martí]], [[Daniel Font]], [[Martí Carnicer]], [[Juan Manuel del Pozu]], [[Antoni Siurana]], [[Manuel Royes]], [[Jordi William Carnes]], [[Raimon Obiols]], [[Pía Bosch]], [[Martí Carnicer]], [[Jordi Ferrucha]], [[Lluís Miquel Pérez]], [[Joaquim Llera]], [[Laia Bonet]], [[Antoni Dalmau]] o [[Isidre Molas]], favorable a ganar más [[autonomía]] pa Cataluña y a reformular la relación d'ésta col restu d'[[España]].<ref>[http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/07/04/catalunya/1341353010_504083.html El sector catalanista del PSC remanez y critica el dirigismo del partíu], ''El País'', 4 de xunetu de 2012.</ref><ref>[http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20120613/54311087992/el sector catalanista-del-psc-marca-perfil-y-convoca-un-segundu-actu-pa-principios-de-branu.html El 'sector catalanista' del PSC marca perfil y convoca un segundu actu pa principios de branu], ''La Vanguardia'', 13 de xunu de 2012.</ref> Dalgunos inclusive s'amuesen contrarios a la vía [[federalismu|federalista]] del partíu, abogen inclusive pol [[derechu d'autodeterminación]].<ref>[http://www.eldebat.cat/cast/viewer.php?IDN=62063 Los sectores más catalanistes del PSC, contra'l federalismu], ''El Debat'', 6 de xunetu de 2012.</ref><ref>[http://www.elperiodico.com/ye/noticies/diada-2012/nala-catalanista-del-psc-desmarca-direccion-manifestacion-2202344 La nala catalanista del PSC desmarcar de la dirección y va a la manifestación], ''El Periódicu'', 11 de setiembre de 2012.</ref><ref>[http://www.lavanguardia.com/local/20120923/54351008438/psc-nala-catalanista-pide-derechu-decidir.html La nala catalanista de PSC pide'l derechu decidir], ''La Vanguardia'', 23 de setiembre de 2012.</ref> A principios d'ochobre de [[2012]] dichu sector fixo públicu un manifiestu nel que demandaben un [[Estáu]] propiu pa Cataluña y un [[derechu d'autodeterminación|referendu]] pola [[independentismu catalán|independencia]] d'ésta.<ref>[http://www.elconfidencial.com/espana/2012/10/04/los-catalanistes-del-psc-remóntense-esixen-un estáu propiu-y-un referendu independentista-106660/ Los catalanistes del PSC remóntense: esixen un Estáu propiu y un referendu independentista] {{Wayback|url=http://www.elconfidencial.com/espana/2012/10/04/los-catalanistes-del-psc-remóntense-esixen-un estáu propiu-y-un referendu independentista-106660/ |date=20121010005202 }}, ''El Confidencial'', 4 d'ochobre de 2012.</ref><ref>[http://www.elperiodico.com/ye/noticies/eleiciones-28n/sector-catalanista-prime-psc-autodeterminacion-2218016 La nala catalanista prime al PSC a favor d'una "Catalunya-Tao"], ''El Periódicu'', 3 d'ochobre de 2012.</ref>
Llinia 69:
Manifiestu de sector catalanista del PSC en sofitu de rabeliscos suma 600 firmes </ref> Finalmente, el PSC decidió nun espulsar a los diputaos rebalbos.<ref> http://www.telecinco.es/informativos/nacional/PSC-diputaos-discolos-Grupu-Socialista_0_1736175277.html
El PSC nun espulsa a los diputaos rabeliscos del Grupu Socialista </ref>
Seis meses dempués el sector catalanista del PSC decidió crear una dixebra del PSC llamada "Avancem" d'ideoloxía socialista, catalanista ya independentista liderada por Joan Ignasi Elena unu de los críticos, amás nesti nuevu partíu participen tamién [[Montserrat Tura]] exconsellera de Xusticia, [[Marina Geli]] exconsejera de Salú ente otros críticos más del PSC y col enfotu de presentase a les [[EleccionesEleiciones municipales d'España de 2015|eleccioneseleiciones municipales de 2015]].
 
El [[16 de setiembre]] de [[2014]] el diputáu Joan Ignasi Elena dexó'l grupu socialista del Parlamentu de Cataluña, pasando al Grupu Mistu, quedándose asina'l PSC con 19 diputaos.<ref>http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/09/16/catalunya/1410867042_597901.html</ref>
Llinia 98:
! style="background:#efefef;" | Posición
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1979|1979]]''' || <center>[[Joan Reventós]] || 875.529 || 29,67 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|17|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1982|1982]]''' || <center>[[Raimon Obiols]] || 1.575.601 || 45,83 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|25|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1986|1986]]''' || <center>[[Narcís Ferrucha]] || 1.279.733 || 41 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|21|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1989|1989]]''' || <center>[[Narcís Ferrucha]] || 1.123.935 || 35,59 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|20|46|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1993|1993]]''' || <center>[[Narcís Ferrucha]] || 1.277.838 || 34,87 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|18|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 1996|1996]]''' || <center>[[Narcís Ferrucha]] || 1.531.143 || 39,36 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|19|46|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2000|2000]]''' || <center>[[Narcís Ferrucha]] || 1.150.533 || 34,13 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|17|46|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2004|2004]]''' || <center>[[José Montilla]] || 1.586.748 || 39,47 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|21|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2008|2008]]''' || <center>[[Carme Chacón]] || 1.672.777 || 45,33 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|25|47|hex=#EE1B22}} || <center>1.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2011|2011]]''' || <center>[[Carme Chacón]] || 920.323 || 26,63 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|14|47|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2015|2015]]''' || <center>[[Carme Chacón]] || 589.021 || 15,70 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|8|47|hex=#EE1B22}} || <center>3.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones xenerales d'España de 2016|2016]]''' || <center>[[Meritxell Batet]] || 558.033 || 16,12 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|7|47|hex=#EE1B22}} || <center>4.º (3.º)
|}
 
Llinia 133:
! style="background:#efefef;" | Posición
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1980|1980]]''' || [[Joan Reventós]] || 606.717 || 22,33% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|33|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1984|1984]]''' || [[Raimon Obiols]] || 866.281 || 30,11% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|41|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1988|1988]]''' || [[Raimon Obiols]] || 802.828 || 29,78% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|42|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1992|1992]]''' || [[Raimon Obiols]] || 728.311 || 27,55% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|40|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1995|1995]]''' || [[Joaquim Nadal]] || 802.252 || 24,88% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|34|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 1999|1999]]''' || [[Pasqual Maragall]] || 1.183.299 || 37,70% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|52|135|hex=#EE1B22}} || 2.º* (1.º)
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2003|2003]]''' || [[Pasqual Maragall]] || 1.031.454 || 31,16% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|42|135|hex=#EE1B22}} || 2.º* (1.º)
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2006|2006]]''' || [[José Montilla]] || 789.614 || 26,81% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|37|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2010|2010]]''' || [[José Montilla]] || 570.361 || 18,32% || {{Ficha de partíu políticu/escaños|28|135|hex=#EE1B22}} || <center>2.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2012|2012]]''' || [[Pere Navarro i Morera|Pere Navarro]] || 523.333 || 14,43 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|20|135|hex=#EE1B22}} || 3.º* (2.º)
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2015|2015]]''' || [[Miquel Iceta]] || 520.022 || 12,72 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|16|135|hex=#EE1B22}} || <center>3.º
|-
| <center>'''[[EleccionesEleiciones al Parlamentu de Cataluña de 2017|2017]]''' || [[Miquel Iceta]] || 606.659 || 13,81 % || {{Ficha de partíu políticu/escaños|17|135|hex=#EE1B22}} || <center>4.º
|}