Diferencies ente revisiones de «Reinu de Prusia»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"anexión" +"anexón"
m Iguo testu: -"La Sesta" +"La Sexta"
Llinia 281:
Tien el so orixe nel pequenu númberu de mercenarios de [[Brandeburgu]] que participaron na [[guerra de los Trenta Años]], cuando Prusia entá yera un ducáu rexíu n'unión personal polos margraves de Brandeburgu. [[Federico Guillermo I de Brandeburgo|Federico Guillermo de Brandeburgu]] formó per primer vegada un [[exércitu permanente]], ente que'l rei [[Federico Guillermo I de Prusia]] aumentó drásticamente el so tamañu. El rei [[Federico II el Grande]] llevó a les tropes prusianes a la victoria nes [[Guerres de Silesia]] aumentando'l so prestíu.
 
L'exércitu foi claramente ganáu por [[Francia]] mientres les [[guerres napoleóniques]] de la [[cuarta Coalición]]. Sicasí, sol lideralgu de [[Gerhard von Scharnhorst]], los reformadores prusianos modernizaron l'exércitu, que participó na [[guerra de laLa SestaSexta Coalición]]. Anque'l conservadores detuvieron dalgunes de les reformes, l'exércitu convirtióse darréu nun baluarte del gobiernu de Prusia ("Prusia nun ye un Estáu con Exércitu, sinón ye un Exércitu con Estáu").
 
Mientres el sieglu XIX l'exércitu prusianu venció a [[Dinamarca]], [[Austria]] y [[Francia]]. Tres la [[unificación alemana]], l'exércitu de Prusia pasó a formar parte del [[Exércitu alemán (Imperiu)|Exércitu del Imperiu alemán]].