Diferencies ente revisiones de «José Joaquín Prieto»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Iguando plantíes
BandiBot (alderique | contribuciones)
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-Elección +Eleición)
Llinia 62:
== Presidencia ==
=== Eleiciones Presidenciales de 1831 ===
{{AP|ElecciónEleición presidencial de Chile (1831)}}
 
El periodu denomináu Ensayos Constitucionales concluyó en 1830 cola batalla de Lircay y l'obra del Primer Ministeriu de [[Diego Portales]]. Nel primer casu, el xeneral José Joaquín Prieto ganó a les fuerces «pipiolas» (lliberales); nel segundu, el ministru Portales neutralizó l'actividá política; dende esti puntu espulsó a los pipiolos del país, eslleió al so propiu bandu (estanqueros), sometió a l'aristocracia a la so voluntá y domó al o'higginismo proponiendo pa la presidencia de la República a un xeneral de les sos files: Prieto.<ref name="Hestoria de Chile">Hestoria de Chile, Francisco Fríes Valenzuela.</ref>
Llinia 87:
Alloñáu del gobiernu depués d'asumíu'l xeneral Prieto, nun perdió influencies por cuenta de que cualquier decisión yéra-y consultada a la so residencia en Valparaíso. Mientres esti intervalu'l ministru Tocornal, fiel representante d'este na capital, avanzó nel orde institucional y nel aselu públicu, tomando midíes como la disolución de [[Hermanos Pincheira|"los Pincheiras"]], bandes de maleantes qu'azotaben Chillán, encargada al mozu xeneral [[Manuel Bulnes]].
 
Próxima la [[ElecciónEleición presidencial de Chile de 1836|elección de 1836]], Portales vía como un peligru'l surdimientu d'un grupu opositor, los "philopolitas", encabezaos por Ramón Errazuriz y Manuel Rengifo.
Retorna a Santiago onde reasume la cartera d'Interior y Relaciones Esteriores, al igual que la de Guerra y Marina, reiniciándose la "dictadura civil".