Diferencies ente revisiones de «Palaciu de Catalina»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"excepción" -"-esceición"
m Iguo testu: -"<sup>2</sup>" +"²", -"<sup>3</sup>" +"³"
Llinia 65:
Anque los interiores neoclásicos de Stásov y Cameron son sobeyoses manifestaciones del gustu de finales del XVIII y principios del XIX, el palaciu ye conocíu sobremanera pol gran conxuntu d'habitaciones formales de Ratrelli, conocíos como la [[Encarrerada (arquiteutura)|Encarrerada]] Dorada. Empieza nel espaciosu y aéreu salón de baille, la «Gran Sala» o la Sala de Lluces», con un techu espectacularmente pintáu, y entiende numberoses habitaciones menores distintivamente decoraes, incluyendo la reproducida [[Cámara d'Ámbare]].
 
El Salón Doráu o [[Salón del Tronu]], llamada nel sieglu XVIII Galería Llixera, ye una estancia formal nel estilu [[arquiteutura barroca|barrocu]] rusu diseñáu por Bartolomeo Rastrelli ente 1752 y 1756. El Salón del Tronu taba pensáu p'allugar les recepciones más importantes como bailles, cenes de gala y [[mazcarada|mazcarades]]. El salón taba pintáu en dos colories y tien una superficie averada de 1000&nbsp;m<sup>2</sup>². Ocupa toa l'anchor del palaciu, les ventanes nel llau oriental que dan al parque ente que les ventanes del llau occidental miren a la plaza del palaciu. Pela tarde enciéndense 696 bombilles sobre 12-15 candelabros allugaos cerca de los espeyos. Les talles y les ornamentaciones escultóriques y doraes del salón fueron creaos según esbozos de Rastrelli y modelos de [[Johann Franz Dunker]].
 
Más allá del Salón del Tronu ta'l Comedor de cortesanos presentes. L'habitación foi diseñada por Rastrelli a mediaos del sieglu XVIII. La pequena habitación ta allumada por cuatro ventanes que dan al patiu formal. L'arquiteutu allugó falses ventanes con espeyos y espeyos na paré opuesta, faciendo la sala más espaciosa y lluminosa. Decorada nel típicu estilu interior barrocu, la sala ta llena de talles doraes, complexes pieces doraes nes puertes y pautes ornamentales de flores estilizadas. El mural del techu foi pintáu por un estudiante bien conocíu de la Escuela Rusa de mediaos del sieglu XVIII. Basar nel mitu griegu del divos sol [[Helios]] y la diosa de l'aurora, [[Eos]].
Llinia 71:
Cruciando'l Comedor de los Cortesanos presentes, nel otru llau de la Escalera Principal, ta'l Comedor Formal Blanco. La sala usar pa les cenes formales de la emperatriz o «comíes de la tarde». Les parés del comedor taben decoraes cola mayor estravagancia con talles doraes. Los revestimientos consisten en talles doraes sobre les consoles. El mural pintáu, ''El trunfu de Apolo'' ye una copia d'una pintura realizada nel sieglu XVI pol artista italianu [[Guido Reni]].
 
La Sala de Semeyes ye un apartamentu formal con una superficie de 100&nbsp;m<sup>2</sup>². Les parés de l'habitación llucen semeyes formales de la emperatriz [[Catalina I]], la emperatriz [[Isabel I de Rusia|Isabel Petrovna]], según pintures de [[:en:Tsarevna Natalya Alexeevna of Russia|Natalia Alekseyévna]], hermana de [[Pedru I de Rusia|Pedro'l Grande]] y la emperatriz [[Catalina II de Rusia|Catalina II]]. Los suelos enllastraos de la sala contienen maderes precioses. El Despachu d'[[Alejandro I de Rusia|Alejandro I]] foi diseñáu ente [[1752]] y [[1756]] y pertenecía al conxuntu d'habitaciones privaes del emperador. El despachu destacaba del restu d'habitaciones formales nel palaciu debíu al fechu de que les sos parés taben cubiertes con [[seda]] china. Otra decoración na habitación yera típica de les habitaciones formales del palaciu, un frescu nel techu y talles doraes. Les elegantes meses de cartes y cómoda de [[Marquetería|madera enllastrada]] amuesen [[porzolana]] de [[Berlín]], china y xaponesa.
 
El Comedor Verde, que reemplazó a los Xardinos Colgantes» de Rastrelli en 1773, ye la primera de les habitaciones de la nala septentrional del Palaciu de Catalina, diseñáu por Cameron pal futuru [[Pablo I de Rusia|emperador Pablo]] y la so esposa. Les parés color pistachu de les habitaciones tán revistíes con figures de estuco de [[Iván Martos]]. Mientres la gran quema de [[1820]] l'habitación quedó seriamente estropiada, compartiendo d'esta miente la suerte d'otros interiores de Cameron. Foi darréu restaurada so la dirección de Stásov.