Diferencies ente revisiones de «Idioma chechenu»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Preferencies llingüístiques
Llinia 16:
|iso1=ce|iso2=che|iso3=che|sil=CJC
}}
El '''checheno''' ye una llingua [[Llingües caucásiques nororientales|caucásica nororiental]] y una de los dos llingües oficiales de la [[Chechenia|República de Chechenia]], en [[Rusia]]. Los falantes d'esta llingua son capaces d'entendese, en cierta forma, colos falantes del [[idioma ingusetio|ingusetio]]. Amás, el checheno tien diversos dialectosdialeutos.
 
Calcúlase que'l númberu de falantes ronda los 1 330 000.
Llinia 28:
Los chechenos en [[Xordania]] siempres tuvieron bones relaciones cola monarquía hachemí y déxase-yos vivir d'alcuerdu a la so llingua y la so cultura tradicional. La mayoría de chechenos xordanos viven y esprésense nel so idioma. Estos chechenos son billingües de checheno y [[Idioma árabe|árabe]]. Nun falen árabe ente ellos, solo utilicen el checheno pa comunicase ente ellos y dacuando llegaron a castigar a los neños por falar árabe en casa. Dellos chechenos de [[Xordania]] suelen trabayar como intérpretes pa la xente de [[Chechenia]] que visita'l país árabe.
 
== DialectosDialeutos ==
 
Los dialectosdialeutos del checheno son el checheno de les tierres baxes (base de la so llingua lliteraria) y, según les formes axetivales presentes en fontes ruses, el cheberloiski, sharoiski, shatoisko-itumkalinski, galanchzhoiski, akkinski (la forma utilizada polos chechenos na área de Jasaviurt, en Daguestán, a los que se conoz tamién como chechenos aujov) y el dialectudialeutu montañés, biforcáu en dos subdialeutos, el jildijaroiski y maistinski, modalidaes propies de los chechenos qu'emigraron a Xeorxa oriental ente'l sieglu XVII y finales del XIX (magar en fontes xeorxanes estos chechenos procedentes de los montes, vecinos de les tribus del norte de Xeorxa Jevsur, Pshav y Tush, apaecen como "[[kist]]'s").
 
Asina, los xeorxanos menten un dialectudialeutu kist', ente que la Enciclopedia Xeorxana (soviética) caltién que los chechenos con residencia en Xeorxa Oriental utilicen en contestos familiares un dialectudialeutu entemez de kist'-xeorxanu.
 
== Gramática ==