Diferencies ente revisiones de «Idioma kumzari»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Preferencies llingüístiques
Llinia 23:
El '''idioma kumzari''' ye un [[idioma]] de la familia de [[llingües iranies]] faláu polos miembros de la [[tribu]] shihuh na mariña de [[Kumzar]], na península de [[Musandam]], al norte de [[Omán]]. Ye l'únicu idioma d'esta familia, que ye faláu na [[península arábiga]]. El kumzari ye faláu tamién nes ciudaes de [[Dibah]] y [[Khasab]], según delles villes y na isla Larak. Son descendientes de pescadores qu'habitaron la mariña del [[golfu Pérsicu]] y el [[golfu de Omán]].
 
L'idioma desenvolver del [[persa modernu]] tempranu y ta bien rellacionáu al [[dialectudialeutu]] minabi del sur de [[Beluchistán|Baluchistán]]. La mayoría del vocabulariu, según la gramática y l'estructura sintáctica del idioma, ye iraniu, a pesar qu'una gran cantidá de pallabres árabes esisten na conversación común.
 
El númberu de falantes de kumzari envalorar en menos de 10.000 falantes nativos, a pesar que los miembros de la tribu ronda aprosimao en 21.000 miembros (estimación del [[2000]]). La nueva xeneración tiende a aprender árabe sobre la so llingua natal. L'idioma nun tien forma escrita y nun tener lliteratura.