Diferencies ente revisiones de «Península Escandinava»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"petróleu" -"petroleu"
m Preferencies llingüístiques
Llinia 2:
La '''Península Escandinava''' (en [[suecu]]: ''Skandinaviska halvön''; en [[noruegu]]: ''Den skandinaviske halvøy''; en [[finlandés]]: ''Skandinavian niemimaa''; y en [[rusu]]: Скандинавский полуостров, ''Skandinavsky poluostrov'') ye una península del norte d'[[Europa]]. Ye, colos sos 1.850 km de llargor y un anchor variable, d'ente 370 y 805 km, la mayor de les penínsules del continente, y compriende'l territoriu continental de [[Suecia]], el de [[Noruega]] (sacante una pequeña área costera na llende con [[Rusia]]), la fastera noroccidental de [[Finlandia]] y una faza estrecha de tierra del oeste del distritu rusu de Pechengsky.
 
El nome de la península derívase de la pallabra [[Escandinavia]], que fae referencia a la rexón cultural formada por Dinamarca, Noruega y Suecia. Esti nome, pela so banda, deriva del d'[[Escania]], la rexón más meridional de la península, perteneciente anguaño a Suecia pero que perteneció, delles veces a lo llargo de la historia a [[Dinamarca]] y que ye, amás, la rexón d'orixe de los daneses. El términu ''"escandinavos"'' úsase tamién pa denomar a los pueblos xermánicos que falen les llingües escandinaves, que son consideraes un [[continuu dialectaldialeutal]] deriváu del [[nórdicu antiguu]]. Les llingües escandinaves presentes n'Escandinavia son el [[danés]], el noruegu y el suecu; el [[feroés]] ya l'[[islandés]] pertenecen tamién al mesmu grupu llingüísticu, pero nun son parte del continuu dialectaldialeutal escandinavu modernu, y nun son mutuamente intelixibles con eses otres llingües.
 
Demientres les glaciaciones el nivel del [[océanu Atlánticu]] baxó tanto qu'el [[mar Bálticu]], el [[golfu de Botnia]] y el [[golfu de Finlandia]] desapaecieron, y los países qu'anguaño los rodeen (Escandinavia, les repúbliques báltiques, [[Polonia]] y [[Alemaña]]) taben xuníes per tierra.