Diferencies ente revisiones de «Bali»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Iguo testu: -"pequenu" +"pequeñu"
Llinia 4:
 
== Xeografía ==
Bali ye parte de les [[Islles menores de la Sonda]]. Tien apenes 140&nbsp;km de llargor esti oeste y 90&nbsp;km de norte a sur, y una superficie de 5636&nbsp;km².<ref>[http://www.balitourismboard.org/bali_geography.html Bali Tourism Board], Oficina de Turismu de Bali (n'inglés).</ref> Ta asitiada aprosimao a ocho grados al sur de la [[llinia del Ecuador]]. Al oeste'l [[estrechu de Bali]], de 2,4 a 3,2&nbsp;km d'anchu, dixebrar de Java. Al este'l fondu [[estrechu de Lombok]], d'ente 18 y 40&nbsp;km d'anchu, dixebrar de la islla de Lombok; tien axacentes les pequenespequeñes islles de [[Nusa Penida]], [[Nusa Lembongan]] y [[Nusa Ceningan]], dixebraes de Bali pol [[estrechu de Badung]]. L'estrechu de Lombok coincide col pasu de la [[llinia de Wallace]] que dixebra la [[ecozona Indomalaya]] de la [[ecozona]] [[Australasia]].
La islla componer d'una cadena montascosa que s'estiende d'este a oeste. El puntu más altu de la islla ye'l [[monte Agung]] con 3142&nbsp;m d'altor, un [[volcán]] n'actividá, qu'entró n'erupción per últimu vegada en marzu de [[1963]]. La fastera norte ye abrupta, con una estrecha llanura costera, ente que la fastera sur baxa selemente escontra una llanura aluvial, regada per ríos pocu fondos, ensuga nes estaciones seques y anubierta mientres periodos de fuertes agües.
 
Llinia 110:
El comerciu de los reis de Bali coles compañíes europees basar na vienta d'esclavos que vendíen en cuenta de opiu. Los esclavos procedentes de Bali yeren bien cotizaos; yeren prisioneros de guerra, criminales, deldores, güérfanos y vilbes. Considérase que la trata d'esclavos en Bali pudo ser l'orixe de dellos conflictos posteriores.<ref>Willard A. Hanna, ''Bali Chronicles'', Periplus, 2004, Singapur, ISBN 0-7946-0272-X</ref>
 
El reinu de Gelgel venció a una serie de guerres internes, y en [[1686]] establecióse una nueva dinastía na ciudá de [[Klungkung]], conocida sol nome de [[Dewa Agungla]]. Fueron incapaces de caltener el so control sobre la islla que s'estremó en dellos pequenospequeños reinos, anque los Dewa Agungla caltuvieron una tutela simbólica. Esta situación caltener hasta la llegada d'el holandeses nel sieglu XIX.
 
=== La colonización holandesa ===