Diferencies ente revisiones de «Alministración Xeneral del Estáu»

Contenido eliminado Contenido añadido
m correiciones
m Preferencies llingüístiques
Llinia 8:
*La ''Alministración del Estáu nel Esterior'' ([[embajada|embajada]] y [[consuláu]]s).
 
El so réxime xeneral recoyer nel artículu 103 de la [[Constitución Española de 1978]] y hasta el 2 d'ochobre de 2016 na Llei 6/1997, de [[14 d'abril]] de [[1997]], d'Organización y Funcionamientu de l'Alministración Xeneral del Estáu ([[LOFAGE]]), que establecía que l'Alministración Xeneral del Estáu, so la direccióndireición del Gobiernu y con sometimientu plenu a la Llei y a dereches, sirve con oxetividá los intereses xenerales, desenvolviendo funciones executives de calter alministrativu. El 2 d'ochobre de 2016, la LOFAGE quedó derogada al entrar a valir la Llei 40/2015 que, nel so artículu 2 incluyir como unu de los cuatro tipos d'alministraciones qu'integren el sector públicu: L'Alministración Xeneral del Estáu, la de les Comunidaes Autónomes, les Entidaes qu'integren l'Alministración Local y el Sector Públicu Institucional. La so estructura y organización, queden agora descrites nesta nueva llei nel so títulu I.
 
==Estructura==
Llinia 30:
{{AP|Secretariu d'Estáu d'España (Alministración Pública)}}
 
Les Secretaríes d'Estáu son órganos cimeros departamentales de direccióndireición y xestión sectorial qu'ocupen el nivel cimeru na xerarquía de mandos entemedios ente'l Ministru y l'aparatu funcionarial, percima del Direutor Xeneral y del Secretariu Xeneral. Al tratase d'un cargu d'estrictu enfotu políticu, el so nomamientu ye llibre, al igual qu'el so cese. Cabo destacar qu'al contrariu de lo qu'asocede colos Ministros, los Secretarios d'Estáu nun cayen xuntu al Presidente si ésti cesa.
 
La Llei 6/1997, de 14 d'abril, d'Organización y Funcionamientu de l'Alministración Xeneral del Estáu (LOFAGE) señala nel so artículu 9.1 el calter eventual del órganu, calificándolo amás de "órganu cimeru", al igual que fai colos Ministros. Tal estatus supón un distintu tratamientu tocantes a los requisitos personales que va haber de cumplir el titular, que nesti casu supón una total ausencia de restricciones, dando total llibertá al Gobiernu que noma y al Ministru que propón, pa escoyer a la persona que consideren conveniente.
 
Al respective de les sos funciones, son ''directamente responsables de la execución de l'acción del Gobiernu nun sector d'actividá específica d'un Departamentu o de la Presidencia del Gobiernu''. D'esta manera, la LOFAGE precisa que s'encarguen de nomar y dixebrar la'l Subdireutores xenerales, lo mesmo que de dirixir y coordinar les DireccionesDireiciones Xenerales dependientes de la Secretaría d'Estáu en cuestión. Igualmente, el Secretariu d'Estáu va asumir aquelles funciones que'l Ministru nél delegue, tal que indica l'artículu 7.2 de la Llei del Gobiernu.
 
==== Direutores Xenerales ====
 
{{AP|Direutor Xeneral}}
Les DireccionesDireiciones Xenerales son órganos directivos departamentales de xestión y direccióndireición sectorial, jerárquicamente inferiores a los Secretarios d'Estáu y a los Secretarios Xenerales. El titular va haber de tener ciertu grau de competencia y esperiencia profesional, y va ser escoyíu d'ente los funcionarios de carrera del Estáu, de les Comunidaes Autónomes o de les entidaes Locales, esixendo amás el títulu de Doctor, Llicenciáu, Inxenieru, Arquiteutu o equivalente. Cabo señalar que'l Real Decretu d'estructura del Departamentu puede omitir el primer requisitu por tratase d'una DirecciónDireición Xeneral que les sos escepcionales característiques precisen que'l titular nun tener la condición de funcionariu del Estáu. Hai qu'añedir que'l titular nun cesa automáticamente cuando lo fai'l Ministru o'l Presidente del Gobiernu, al igual qu'asocede colos Secretarios d'Estáu y colos Secretarios Xenerales.
 
Al respective de les sos funciones, tal como señala l'artículu 18 de la LOFAGE, el Direutor Xeneral va tar en contactu directu col aparatu burocráticu profesional del Estáu, actuando como un xerente políticu d'un determináu sector competencial. Va Ser quien proponga los proyeutos referíos al so correspondiente sector, ya igualmente, va encargar de dirixir y supervisar la so execución, tou ello con vistes a consiguir cumplir los oxetivos que fueren establecíos pol Ministru. Otramiente, va exercer les competencies específiques que-y sían delegaes, o bien aquelles que se-y axudiquen en virtú de les normes pertinentes.
 
Per otru llau, el Direutor xeneral, de resultes de la so posición de supremacía dientro de la DirecciónDireición Xeneral, va ser l'encargáu de xixilar el correctu funcionamientu de too el complexu burocráticu que d'él dependa. Asina mesmu, va ser l'encargáu d'emitir la información correspondiente a la DirecciónDireición Xeneral, tantu pa'l so superiores departamentales, como pal alministráu polo xeneral.
 
==== Subsecretarios ====
Llinia 53:
 
* Control de la eficacia del Ministeriu y los sos Organismos públicos.
* Determinación de les actuaciones precises pa la meyora de los sistemes de planificación, direccióndireición y organización y pa la racionalización y simplificación de los procedimientos y métodos de trabayu.
* DirecciónDireición del funcionamientu de los servicios comunes.
* Establecimientu de los correspondientes programes d'inspección de los servicios del Ministeriu.
* Planificación de l'actividá del so Ministeriu.
Llinia 85:
 
{{AP|Delegáu del Gobiernu}}
[[Órganu alministrativu]] que'l so titular ye un altu cargu nomáu a la llibre discreción del Gobiernu, respondiendo ante'l Ministeriu d'Alministraciones Públiques. Tien rangu de Subsecretariu. Encargar de la direccióndireición de l'Alministración del Estáu nel territoriu d'una determinada [[Comunidá Autónoma]]. Amás, asume les antigües competencies sancionadores del [[Gobernador Civil]], dirixe los servicios territoriales integraos y noma al subdelegáu del Gobiernu, que ye la figura que sustitúi puramente a la de los gobernadores civiles.
 
==== Subdelegaos del Gobiernu ====