Diferencies ente revisiones de «Texíu vascular»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Preferencies llingüístiques
Llinia 5:
 
Les célules del texíu vascular son usualmente llargues y delgaes. Cuidao que el xilema y el floema actúen nel sistema de tresporte d'agua, minerales y nutrientes na planta, nun ye d'estrañar que la so forma sía similar a la de caños o tubos. Les célules individuales del floema tán conectaes ente sigo pelos estremos, como si fueren seiciones d'un tubu. A midida que la planta crez, se [[diferenciación celular|diferencia]] nos estremos de crecedera de la planta El texíu nuevo alliniar col texíu vascular esistente, calteniendo la conexón al traviés de la planta.
El texíu vascular disponer en [[fai vascular|fexes vasculares]] llargos, qu'inclúin al xilema y floema como asina tamién célules de protecciónproteición y estructura. Nel [[tarmu]] y les [[raigañu (botánica)|raigaños]], el xilema atópase más escontra l'interior del tarmu qu'el floema, qu'apunta escontra l'esterior. Nos tarmos de [[dicotiledónea|dicotiledónees]] Asteriidae, puede haber floema tamién escontra al interior.
 
Ente'l xilema y el floema tópase un [[meristema]] denomináu [[cámbium vascular]]. Esti texíu estrema a les [[célula|célules]] talmente que conviértense en xilema y floema adicional. Esta crecedera amonta más el diámetru de la planta qu'el so llargor. Mientres el cámbium vascular produza célules nueves, la planta va siguir creciendo cada vez más firme. Nos [[árbol]]es y otres plantes que desenvuelven [[madera]], el cámbium vascular dexa la espansión de texíu vascular que produz madera. Por cuenta de que esta crecedera quebra la [[Texíu epidérmico|epidermis]] del tarmu, les plantes maderices tamién tienen [[felógeno]], que se desenvuelve a lo llargo del floema. Esti felógeno da orixe a célules enanchaes [[súber|suberosas]] que protexen la superficie de la planta y mengüen la perda d'agua. Les producciones de madera y de súber son formes de [[crecedera secundaria]].