Diferencies ente revisiones de «Coronel»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"empléu" +"emplegu"
Llinia 3:
'''Coronel''' ye'l rangu militar más altu de los oficiales cimeros de los [[exércitu|exércitos]]. Xeneralmente ye l'inmediatu superior al de [[teniente coronel]] y darréu inferior al de [[brigadier]], [[Xeneral de brigada|brigadier xeneral]] o [[xeneral de brigada]]. Suel exercer el mandu en cuarteles y bases militares.
 
Nel ámbitu de los países que formen parte de la [[OTAN]], al grau de coronel correspuénde-y el códigu OF-5 según la norma STANAG 2116 que estandariza los [[EmpleosEmplegos y divises de los oficiales de los exércitos de la OTAN|graos del personal militar]].<ref name=”STANAG2116”>{{Cita web |url=http://www.militaria.lv/stanag.htm |títulu =NATO standardization agreement |sitioweb=www.militaria.lv|fecha = 13 de marzu de 1996 |fechaacceso=23 d'avientu de 2017}}</ref>
 
 
Llinia 46:
El grau de coronel en [[Carabineros de Chile]] ye similar al del exércitu, cola única diferencia de que la trenza ye plateada y les estrelles son d'un color más escuru. Los coroneles de Carabineros van poder emprestar servicios yá sía como prefeutos, integrantes de planes mayores, direiciones y subdireiciones nacionales de Carabineros. Tamién representen una instancia cimera de calificación de los oficiales subalternos, esto ye, capitanes, tenientes y subtenientes. Pa llegar al grau de Coronel de Carabineros, l'oficial tendrá d'asistir y graduase nel institutu cimeru de Carabineros, anguaño denomináu [[Academia de Ciencies Policiales]], [[Acipol]].
 
Na [[Xendarmería de Chile]] el grau de coronel no referente a la so simboloxía utiliza anguaño galones con forma de presilla trenzada con trés estrelles plateadas brillosos al igual que l'Exércitu y Carabineros, pero'l diseñu tien el colores verde boldo y blancu. Utilizáronse dellos distintivos de graos distintos a lo llargo de la hestoria de Xendarmería, dende la creación de la institución usáronse presillas trenzadas doraes con trés estrelles idéntiques a les del Exércitu, pero depués mientres los años ochenta nel réxime militar de [[Augusto Pinochet]] implementóse l'empléuemplegu de galones tipu pala verde [[Peumus boldus|boldo]] y enriba de los galones usábase una barra plateada opaca con forma de castiellu siguida de trés estrelles del mesmu color y material nos costazos.
 
Na [[Policía d'Investigaciones de Chile]] el grau de coronel equival al de [[Prefeutu (PDI)|Prefeutu]], nun esistiendo un distintivu de grau cientu per cientu específicu pa la tenida de traxe y corbata número 1 al vistir de civil. Sicasí, ye habitual emplegar un parche doráu que diz prefeutu sobre una casaquilla de color azul pantone na cual señálase la xerarquía del efectivu en cuestión en situaciones onde ye necesariu qu'aquello se sepa mientres operativos policiales.
Llinia 130:
 
== Vease tamién Vease ==
* [[EmpleosEmplegos y divises de los oficiales de los exércitos de la OTAN]].
* [[Escalafón militar de Colombia]]
* [[Rangu (militar)]]