Diferencies ente revisiones de «Thing»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Iguo testu: -"riegla" +"regla"
Llinia 12:
El thing yera l'asamblea de los homes llibres d'un país, provincia o ''([[hundred (división)|hundare/härad/herred]])''. Consecuentemente, había xerarquíes nos thing, de cuenta que los thing locales taben representaos nel thing d'un territoriu mayor. Nos thing solucionábense les disputes y tomábense les decisiones polítiques. El llugar onde se celebraba ésti yera xeneralmente tamién el llugar pa los ritos relixosos públicos y el comerciu.
 
El thing axuntar a intervalos regulares, llexislaos por caciques electos y caudiellos xermanos, y xulgaben conforme a la llei, que yera memorizada y recitada por un [[lagman]] (el qu'interpreta la llei). Les negociaciones yeren presidíes pol lagman y el cacique o pol rei. En realidá, el thing taba apoderáu polos miembros más influyentes de la comunidá, les cabeces de les cles y families riques, pero en teoría la rieglaregla yera: un home, un votu. Un famosu incidente tuvo llugar cuando [[Þorgnýr|Thorgnýr el Lagman]] díxo-y al rei suecu [[Olaf Skötkonung]] que yera la xente la que tenía'l poder en Suecia, y non el rei. Ésti dio cuenta de que yera impotente frente al thing y almitió la derrota.
 
Por casu, la [[isla de Gotland]] tuvo nel medioevo tardíu venti things, cada unu representáu nel thing de la isla, llamáu ''landsthing'', pol so xuez electu. Les nueves lleis yeren aprobaes nel thing del continente, que tamién tomaba otres decisiones sobre la totalidá de la isla. L'autoridá del thing de tierra foi erosionada dempués de que la isla fuera ocupada pola [[Orde Teutónica]] en [[1398]]. Nos tiempos del medioevo tardíu, el thing consistía de dolce representantes de los granxeros o terratenientes.