Diferencies ente revisiones de «Árbitru (deporte)»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüistíques
m Iguo testu: -"riegla" +"regla"
Llinia 1:
'''L'árbitru''' ye la entidá deportiva encargada del cumplimientu de les [[rieglesregles]] del xuegu mientres se desenvuelva'l mesmu, tien el papel de "xuez" nun eventu deportivu, pudiendo detener el partíu, volver a entamar, regular los cambeos, según l'abelugar l'orde, encargase del cumplimientu de les rieglesregles del xuegu y procurar un ambiente de respetu ente los [[xugadores]]. Los árbitros tienen una preparación profesional regulada y respondida por poles instituciones encargaes de les distintes disciplines deportives tantu nacionales como internacionales.
 
== Árbitru de baloncestu ==
Llinia 16:
== Árbitru de fútbol ==
[[Ficheru:José_Luis_González_González_-_01.jpg|miniaturadeimagen|267x267px|José Luis González árbitru de fútbol español.]]
Nel fútbol, hai un árbitru principal —tamién llamáu "colexáu" o "referee"—, encargáu d'aplicar les rieglesregles del [[fútbol]] nun partíu, dar constancia de asoceder nel mesmu y cronometrar la duración del alcuentru. Amás, tien la posibilidá d'aplicar los reglamentos de la competición antes y dempués de la celebración del alcuentru. Les rieglesregles que s'apliquen mientres el desenvolvimientu d'un alcuentru de fútbol son aquelles establecíes pola [[FIFA|Federación Internacional de Fútbol Asociación]] (FIFA) l'organismu mundial que rixe a les asociaciones miembru d'esti deporte y la International Football Association Board (IFAB). Eses rieglesregles son les siguientes:
 
# El terrén de xuegu.
# El balón.
# #El xugadores.
# L'equipamientu de #el xugadores.