Diferencies ente revisiones de «Cuba»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Introduciendo {{1000}}
m Preferencies llingüístiques
Llinia 39:
== Política y gobiernu<ref>Los datos recoyíos nesti apartáu tán sacaos del ''Anuario Iberoamericano 2012'' del [[Real Institutu Elcano]] y l'[[Axencia Efe]]. Disponible en http://www.anuarioiberoamericano.es/</ref> ==
=== Organización política ===
La llei cimera del país, la Constitución, foi promulgada en febreru de [[1976]], y reformada pola Asamblea Nacional en [[1992]]. Amás, una nueva llei de reforma constitucional declaró, en xunu de [[2002]], la irrevocabilidá del réxime socialista na islla. El [[Partíu Comunista de Cuba]] ye l'únicu del país, y a él correspuénde-y, según la constitución, el papel de ser la fuerzafuercia dirixente superior de la sociedá y l'Estáu.
 
El poder llexislativu y constituyente tienlu l'Asamblea Nacional, que los miembros de so son elexíos poles asamblees municipales. Tien 610 miembros, nomaos diputaos, que representen a les quince provincies del país y al distritu especial de la Islla de la Xuventú. Nos 169 conceyos del país escuéyese, cada cinco años (la cabera eleición foi en 2008), un diputáu por cada 20.000 habitantes o fracción mayor de 10.000. A ella correspuénde-y nomar a los miembros del Conseyu d'Estáu, que'l so presidente ye al tiempu xefe del estáu y del gobiernu y xefe cimeru de les FuercesFuercies Armaes del país.
 
Hai, tamién, eleiciones parciales cada dos años y mediu pa escoyer los miembros de les asamblees municipales. Los más de 15.000 delegados municipales del país foron elexíos por última vegada n'abril de 2010.
 
El poder executivu del país recái nel presidente del país. El que lo foi dende [[1959]], [[Fidel Castro]], delegó, el [[31 de xunetu]] de [[2006]], el poder nel so hermanu menor Raúl pa operase d'una enfermedá intestinal. En febreru de [[2008]] renunció pa siempres al poder dempués de tener gobernao el país 49 años y 55 díes, y [[Raúl Castro]] foi ratificáu como nuevu presidente del país. El [[19 d'abril]] de [[2018]] [[Miguel Díaz-Canel]] foi nombráu presidente del país<ref>[https://www.infobae.com/america/america-latina/2018/04/18/comenzo-la-historica-sesion-de-la-asamblea-nacional-cubana-que-elegira-al-socesor-de-los-castro/ Miguel Díaz-Canel, propuestu oficialmente como presidente de Cuba en sostitución de Raúl Castro]</ref>
 
=== Gobiernu ===