Diferencies ente revisiones de «Cuzco»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
Llinia 82:
En [[1780]] la ciudá del Cuzco viose sopelexada pol movimientu empecipiáu pol cacique José Gabriel Condorcanqui, [[Túpac Amaru II]] que se llevantó contra l'alministración española. El so llevantamientu foi encaloráu tres dellos meses de llucha nos que punxo en xaque a les autoridaes virreinales apostaes nel Cuzco. Túpac Amaru foi vencíu, tomáu prisioneru y executáu al pie de tola so familia na [[Plaza d'Armes del Cuzco]]. Entá güei subsiste, a la banda de la Ilesia de la [[Compañía de Xesús]] la capiya que sirvió de prisión al [[llibertadores|prócer]]. Esti movimientu espandióse rápido por tolos [[Cordal de los Andes|Andes]] y marcó l'entamu del procesu emancipador suramericanu.
 
En [[1814]] otru llevantamientu en contra de l'alministración virreinal tuvo llugar nel Cuzco. El brigadier [[Mateo Pumacahua]], mestizu cusqueño quien enfrentara a les fuercesfuercies de Túpac Amaru II, empecipió la [[Rebelión del Cuzco]] xuntu colos [[hermanos Angulo]] pa llograr la independencia del Perú. Esti llevantamientu tamién foi encaloráu.
 
=== Dómina republicana ===
Llinia 95:
* Darréu, en [[1978]], la 7.ª. Convención d'Alcaldes de les Grandes Ciudaes Mundiales, realizada na ciudá [[Italia|italiana]] de [[Milán]] declaró al Cuzco como la ''"Heriedu Cultural del Mundu"''.
* Finalmente, la [[Unesco]] en [[París]], [[Francia]] declaró a la ciudá y especialmente al so centru históricu como ''"Patrimoniu Cultural d'Humanidá"'' el [[9 d'avientu]] de [[1983]].
* El L'[[Gobiernu peruanu|Estáu Peruanu]], en concordanza, declaró al Cuzco el [[22 d'avientu]] de [[1983]], por aciu Llei Nᵘnbsp;23765 como la ''"Capital Turística del Perú"'' y ''"Patrimoniu Cultural de la Nación"''.<ref>[http://docs.peru.justia.com/federales/lleis/23765-dec-30-1983.pdf DECLARA COMO PATRIMONIU CULTURAL DE LA NACIÓN A DELLOS LLUGARES DE LA CIUDÁ DEL CUSCO]</ref>
* Anguaño, la Constitución Política de [[1993]] declara al Cuzco como la ''"Capital Hestórica del Perú"''.<ref>[http://portal.jne.gob.pe/informacionlegal/Constitucin%20y%20Lleis1/CONSTITUCION%20POLITICA%20D'EL%20PERU.pdf CONSTITUCIÓN POLÍTICA DEL PERÚ 1993]</ref>
 
Llinia 275:
== Símbolos ==
[[Archivu:CuscoPiedra12angulo.jpg|thumb|300px|Piedra de los dolce ángulos na Cai ''Hatum Rumiyuq''.]]
Al igual que delles ciudaes del mundu y peruanes, el Cuzco tien tres símbolos establecíos oficialmente, el so [[Bandera del Cuzco|bandera]], el l'[[Escudu d'Armes del Cuzco|escudu]] y el l'[[Himnu al Cuzco|himnu]]. L'usu d'estos símbolos dase especialmente nel mes de [[xunu]] una y bones el día [[24 de xunu]], día en que se conmemora la fiesta [[Civilización incaica|inca]]ica del [[Inti Raymi]], celébrase tamién el día de la ciudá.
 
Respectu al Escudu, atópase en desusu l'escudu carlista de más de 450 años d'antigüedá; dende yá fai más de tres décades, la Municipalidá Provincial del Cusco y demás instituciones utilicen el [https://web.archive.org/web/20060705034402/http://www.cosapi.com.pe/Dellos/instituciones/museonac/menu.htm '''Sol de Echenique'''] como escudu del Cuzco, por cuenta de que les sos característiques referir al so pasáu incaicu.