Diferencies ente revisiones de «Dinastía Pahlaví»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"petróleu" -"petroleu"
m Preferencies llingüístiques
Llinia 105:
En marzu de [[1975]] eslleir tolos partíos políticos y créase el partíu únicu "Resurdimientu d'Irán", una fuerte represión torga toa oposición. La represión ta liderada pola Organización de Seguridá ya Información d'Irán ([[SAVAK]]), nesti contestu surden dellos grupos de guerrilla urbana nel país. En [[1976]] la [[Comisión Internacional de Xuristes]] y [[Amnistía Internacional]] acusen a la [[SAVAK]] de caltener un réxime de terror. El [[6 d'agostu]] de [[1977]] Hoveida ye reemplazáu por [[Yamshid Amuzegar]] como primer ministru.
 
El clima de protestes estender por tol país y nel branu de [[1978]] prodúcense graves incidentes en [[Teḥrán]] y otres ciudaes que provoquen cientos de muertos al enfrentase a les fuercesfuercies armaes. Ante esta situación, Amuzegar ye sustituyíu por [[Yaafar Sharif Emamí]] el [[27 d'agostu]] de [[1978]]. El [[8 de setiembre]] proclámase la [[llei marcial]] y acéptase la dimisión de Hoveida como ministru'l 10 de setiembre. El gobiernu fracasa y la situación agrávase y créase un gobiernu militar encabezáu pol xeneral [[Reza Azharí]], que trata de lluchar contra la corrupción y l'oposición. El so fracasu obliga al sah a reemplazalo por un gobiernu civil dirixíu por [[Shapur Bajtiar]] y depués dir al esiliu en xineru de [[1979]].
 
El regresu de [[Ruhollah Khomeini|Khomeini]] el [[1 de febreru]] aceleró la desintegración del gobiernu y del [[Conseyu de Rexencia]] (órganu de llegalidá de la monarquía creáu pol sah antes de dir al esiliu), y el [[12 de febreru]] ye ganada la [[Guardia Imperial]] y sométense les fuercesfuercies armaes completando'l trunfu de la revolución y el final de la dinastía Pahlaví.
 
== Referencies ==