Diferencies ente revisiones de «Haryana»

Contenido eliminado Contenido añadido
m correiciones
m Preferencies llingüístiques
Llinia 38:
<!--Inesactu: «Equí nació y desenvolvióse la cultura aria».-->
Según la lleenda del testu épicu ''[[Mahābhāaguarón|Majábharata]]'' (''circa'' [[sieglu VI e.C.|sieglu&nbsp;VI e.C. ]]), nesta rexón asocedió la [[batalla de Kurukshetra]] (inclusive hai una ciudá actual con esi nome, onde tradicionalmente créese que se llibró la batalla). Nesi sitiu, el rei divos [[Krishná]] faló-y el ''[[Bhagavad-gītā|Bhagavad guitá]]'' al so amigu Áryuna, momentos antes del empiezu de la guerra.
El ''Mahabharata'' menta esta rexón como [[Bahu Dhānyaka|Bajú Dhaaniaka]] (qu'en [[sánscritu]] significa ‘munchos granos’granos') o [[Bahu Dhana]] (‘munches riqueces’riqueces').
 
El términu ''Hariana'' apaez per primer vegada nuna inscripción en [[sánscritu]] datada nel añu [[1328]] y qu'anguaño se caltien nun muséu de [[Delhi]]. Esti testu fala de la rexón como «el Cielu na Tierra».
 
Al tar asitiáu nun puntu estratéxicu del norte de la India, l'estáu foi escenariu de diverses batalles. Mientres el reináu del emperador [[Imperiu mogol|mongol]] [[Babur]] producióse la batalla de [[Panipat]] ([[1526]]), na que fueron ganaos los [[lodhi]]s. Hariana sumar a les fuercesfuercies rebalbes mientres la Primer Guerra d'Independencia ([[1857]]) y quedó llibre del control [[Imperiu británicu|británicu]] hasta finales d'esi mesmu añu.
 
En [[1858]], los británicos crearon la rexón de Hariana a partir d'una dixebra de la rexón del Punyab. Cuando la India independizar de los británicos (en [[1947]]), el gobiernu indiu decidió crear dos subrexones dientro del estáu del Punyab: la de fala mayoritariamente [[panyabí]] (Punyab) y la de fala [[hindí]] (Hariana). Finalmente, en [[1966]] creóse'l nuevu estáu de Haryana, compuestu per delles zones del estáu de Punyab más dalgunes de [[Delhi]] y de [[Uttar Pradesh]].