Diferencies ente revisiones de «Puerta de Brandeburgu»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Preferencies llingüístiques
Llinia 13:
La Puerta de [[Brandeburgu|Brandeburgo]] foi construyida ente [[1788]] y [[1791]] mientres el reináu de Federico Guillermo II de Prusia por Carl Gotthard Langhans, siguiendo'l modelu de la puerta d'accesu a l'Acrópolis d'Atenes. Nesti llugar atopase neses feches una de les 18 puertes de la muralla de la ciudá de [[Berlín]].
 
En 1806, dempués de la batalla de Jena, la [[Cuadriga]] foi llevada a [[París]] por [[Napoleón Bonaparte|Napoleón]] pa ser esibida como troféu de guerra. Primero que esto asocediera, [[Napoleón Bonaparte|Napoleón]] foi derrocáu. Tres tomar de París, el xeneral Ernst von Pfuel foi designáu comandante d'una [[París|parte]] de la ciudá. A él debe la recuperación de la estatua pa [[Berlín|Berlín.]]. En 1814, tropes del xeneral Blücher guardaron la estatua en caxes y tresportar de regresu a  [[Berlín]], onde foi restaurada. Mientres esta restauración esperimentó un cambéu significativu, pos se-y amestó la cruz de fierro diseñada por [[Karl Friedrich Schinkel|Schinkel]].
 
Hasta 1918, solamente miembros de la familia real, los sos invitaos y miembros de la familia Pfuel teníen dexáu usar el pasu central de la puerta. El [[30 de xineru]] de [[1933]], el presidente alemán [[Paul von Hindenburg]], segundu presidente de la República de Weimar, noma a [[Adolf Hitler]] canciller d'Alemaña. Pela tarde, 15.000 homes de les SA y SS desfilen nuna procesión d'antorches al traviés de la Puerta de Brandeburgo.
 
Mientres la [[Segunda Guerra Mundial]], la Puerta sufrió graves daños y la [[Cuadriga]] resultó casi dafechu destruyida. El 21 de setiembre de 1956, el conceyu municipal alcordó reconstruyir la Puerta magar fuertes diverxencies ente les autoridaes de la ciudá estremada. A pesar de les acusaciones mutues, dambes partes aunieron los sos esfuerzosesfuercios y llograron concluyir el trabayu'l 15 d'avientu de 1957. Les autoridaes de Berlín Oriental decidieron refaer la [[Cuadriga]] colos moldes orixinales, pero quitando la águila y la cruz de fierro por consideralos símbolos del militarismu alemán.
 
Cola construcción del Muriu de Berlín en 1961, la Puerta de Brandeburgo quedó en tierra de naide, ensin accesu del este nin del oeste. Solamente guardias de frontera ya invitaos especiales de la [[República Democrática Alemana|RDA]] teníen accesu al monumentu.