Diferencies ente revisiones de «Fuercia centrífuga»

Contenido eliminado Contenido añadido
BandiBot (alderique | contribuciones)
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-título = +títulu =)
m Preferencies llingüístiques
Llinia 19:
La [[fuercia centrípeto]] ye la componente de fuercia empobinao escontra'l [[centru de combadura]] de la [[trayeutoria]] d'una partícula. En mecánica clásica, les fuercies centrípetes son fuercies reales acomuñaes causalmente a l'acción de dalgún axente esterior a la partícula o'l cuerpu. Nel casu del [[movimientu circular uniforme]], la [[fuercia centrípeto]] ta dirixida escontra'l centru de la trayeutoria circular y ye necesaria pa producir el cambéu de direición de la velocidá de la partícula. Si sobre la partícula nun actuara nenguna fuercia, mover en llinia recta con velocidá constante.
 
La "fuercia centrífugo" nun ye una fuercia nel sentíu avezáu de la palabrapallabra, sinón que ye una [[fuercia ficticio]] qu'apaez nos [[sistema non inercial|sistemes referenciales non-inerciales]]. Esto ye, la fuercia aparente qu'un observador non inercial paez percibir como resultáu de la non inercialidad del so sistema de referencia.
 
Asina, por casu, si un cuerpu ta xirando alredor d'un centru de fuercies fixu, la única fuercia real qu'actúa sobre'l cuerpu ye la fuercia d'atracción escontra'l centru de la trayeutoria (fuercia centrípeto) necesaria, dende'l puntu de vista d'un observador estacionariu (inercial, [''X,Y,Z'']) por que'l cuerpu pueda describir una trayeutoria curvillinia. Dicha fuercia real, <math>\mathbf F_\text{cp}\,</math>, (la tensión de la cuerda nel exemplu ilustráu na Figura) apurre l'aceleración centrípeta característica de too movimientu curvilliniu.