Diferencies ente revisiones de «Markina-Xemein»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Iguo títulos de películes
Llinia 31:
Nun llugar del territoriu de la Merindad o valle de Marquina, na so parte vizcaina, ye onde en [[1355]], el señor de Vizcaya [[Tello de Castiella|Don Tello]] funda una villa de nueva planta a la que denomina Villaviciosa de Marquina. Col pasu del tiempu, esta villa dexa de ser conocida como Villaviciosa y pasa a ser conocida namái como Villa de Marquina o a cencielles Marquina, tomando para sí'l nome qu'antaño se refería a toa una contorna. Esti procesu correría pareyu al de que'l restu del territoriu, especialmente na parte guipuzcoana, dexara de ser conocíu por esi nome.
 
La segunda teoría considera que Marquina ye un antropónimu deriváu del nome propiu femenín llatinullatín ''Marcina'', cola posterior evolución Marcina -> ''Markina'' a nivel de pronunciación. Esta teoría basar nel fechu de qu'esiste otra llocalidá denomada [[Marquina (Álava)|Marquina]] en [[Álava]], que'l so nome non poder faer derivar tan fácilmente de la pallabra marca y tamién esiste otru topónimu alavés ''Marquijana'', que puede derivase a partir de Marcina.
 
L'actual nome vascu del topónimu "''Markina''" deber a l'adaptación de "Marquina" a les regles ortográfiques contemporanees de la llingua vasca Marquina -> ''Markina''.