Diferencies ente revisiones de «Reikiavik»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"biotecnoloxía" +"bioteunoloxía"
m Preferencies llingüístiques: -"acción" +"aición"
Llinia 12:
Reikiavik nun ye mentada en nenguna fonte [[Edá Media|medieval]] sinón como una tierra rural. Sicasí, pal [[sieglu XVIII]] diose empiezu a la [[industrialización]] y poro, la crecedera urbana. Los gobernantes de [[Dinamarca]] sofitaron idees d'una industria doméstico n'Islandia qu'ayudaría a traer el progresu tan esperáu a la islla. En [[1752]] l'[[Monarques de Dinamarca|rei de Dinamarca]] donó l'estáu de Reikiavik a la [[Corporación Innréttingar]]; el nome vien del [[Idioma danés|danés]] ''(indretninger)'' que significa «entamador».
 
Na década de [[1750]] construyéronse delles cases p'allugar [[algodón]], industria que foi'l mayor emplegador en Reikiavik y la razón de la so esistencia mientres delles décades. Otres manufactures d'Innréttingar yeren la [[Pesca comercial|pesca]], la estracciónestraición del [[sulfuru]], [[agricultura]] y construcción de [[barcu|barcos]].
 
=== Movimientos del comerciu ===
Llinia 23:
El [[Movimientu d'independencia d'Islandia|movimientu nacionalista]] ganó muncha influencia mientres el [[sieglu XIX]], y les idees sobre la independencia d'Islandia empezaron a estendese. Como Reikiavik yera la única ciudá d'Islandia, convirtiérase nel puntu de concentración de tales idees. Los partidarios del movimientu independentista sabíen que Reikiavik tenía de ser fuerte pa llograr esi oxetivu. Los años más importantes de la llucha a favor de la independencia fueron clave pa la ciudá.
 
En [[1845]], l'[[A elþingi]], l'Asamblea Xeneral que los isllandeses crearen en [[930]] foi reabiertu esta vegada en Reikiavik, dempués de ser suspendíu delles décades tras en [[Þingvellir]], el so allugamientu orixinal. Entós daquella l'A elþingi cumplía les funciones d'una Asamblea Consultiva, que suxuría al rei les accionesaiciones a tomar al respective de distintes temes del país. L'allugamientu del A elþingi en Reikiavik fixo que la ciudá convirtiérase efectivamente na capital d'Islandia.
 
En [[1874]] Islandia recibió'l so primera [[Constitución d'Islandia|Constitución]] y colla l'A elþingi llogró dellos poderes [[lexisllativu|lexisllativos]] llindaos y n'esencia convertir na institución de güei día. El pasu siguiente yera'l de pasar el poder [[poder executivu|executivu]] a Islandia, y ello llogróse gracies a la Casa de Gobiernu en [[1904]] cuando s'estableció la oficina del [[Llista de Primeros Ministros d'Islandia|Primer Ministru]] en Reikiavik. El mayor pasu a la independencia foi dáu'l [[1 d'avientu]] de [[1918]] cuando'l país convertir n'estáu soberanu de la Corona de Dinamarca.